Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora Tvrđe

12.01.2023.

19:54

Autor: Krunoslav Inhof

Obrambeni prostor Tvrđe

Obrambeni prostor Tvrđe

Foto: AG / Planum

Agencija za obnovu osječke Tvrđe u suradnji s Građevinskim i arhitektonskim fakultetom organizirali su u osječkom Arheološkom muzeju izložbu natječajnih radova za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe.

Na natječaj je pristiglo tri rada, a prvo mjesto i nagrada od 128 tisuća kuna pripala je tvrtki AG Planum iz Zagreba (Marko Cvjetko, Miroš Hržina, Ivica Krešić, Dunja Sloković, Elena Tikvić). Kako je istaknuo ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe i predsjednik ocjenjivačkog suda Željko Andraši natječaj je obuhvatio rekonstrukciju južnog i zapadnog dijela Tvrđe, a ubrzo kreće i izrada projektne dokumentacije: "Cilj samog natječaja je bio da se dobije što god je moguće kvalitetnije oblikovno i prostorno rješenje ovoga prostora. Natječaj se odnosi na južni i zapadni dio obrambenog prostora osječke tvrđe. Južni je između Europske avenije i Tvrđe, a zapadni je prema Perivoju kralja Tomislava. Na temelju projektnog dijela natječaja radit će se i projekti koji će kasnije ići u realizaciju, a anketni dio je rađen da bi se dobila neka rješenja koja bi se mogla kasnije primijeniti u daljnjoj rekonstrukciji samoga Perivoja kralja Tomislava", rekao je Andraši.


U ime pobjedničkoga tima Marko Cvjetko je rekao kako je natječaj bio jako zavodljiv jer je kombinacija suvremenoga i povijesnoga: "Anketni dio smo zamislili kao revitalizacija samih bedema s puno ozelenjavanja i dosta javnih sadržaja koji su još uvijek anketni i koji će se razraditi, a projektni je dio zamišljen kao garaža po projektnom zadatku koja je ustvari ukopana, otvorena, nije prava garaža nego parkovna garaža. Najbitnije nam je bilo da sačuvamo sve povijesne slojeve Tvrđe i da napravimo nešto što nije upadljivo. Istovremeno smo željeli našto ššto bi izgledalo kao da je oduvijek tu, a da istovremeno bude i moderno."


Dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin rekao je kako će fokus i prioritet biti južni dio koji sadrži podzemnu garažu s 400 parkirališnih mjesta: "Možemo već reći da je ovo projekt koji će biti realno izvediv s nekim racionalnim prihvatljivim troškovima jer se radi o podzemnoj garaži koja ima prirodnu ventilaciju i štedi se kod izgradnje te kod održavanja neće biti preskupa kao kod klasičnih podzemnih garaža", rekao je Vulin i dodao kako je sljedeći korak projektiranje, te kako se već počelo razmišljati o mogućim načinima financiranja.


Drugo mjesto i 80 tisuća kuna pripalo je autorima Tanji Goleš i Antoniji Milovac, a treće mjesto i 48 tisuća kuna Ianu Krueziu, Magdaleni Runje i Ani Vračević. Detaljnije sve radove možete vidjeti u katalogu na internetskim stranicama Agencije za obnovu osječke Tvrđe.

Andraši, Cvjetko i Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.