Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Vojna policija u VRO Maslenica"

22.01.2018.

12:26

Autor: Radio Osijek

Izložba "Vojna policija u VRO Maslenica"

Izložba "Vojna policija u VRO Maslenica"

Foto: - / -

Obljetnica akcije Maslenica u Osijeku će biti obilježena izložbom ratnih fotografija pod nazivom "Vojna policija u vojno-redarstvenoj operaciji "Maslenica". U organizaciji županijske Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata, izložba se u galeriji Waldinger otvara 22. siječnja u 18 sati.

"Veliki broj sudionika s ovog područja, pripadnika Hrvatske vojske, 3. gardijske brigade, vojne policije, dijelova 5. gardijske brigade i specijalne policije sudjelovao je u samoj akciji prvih sedam dana i, nakon toga, u očuvanju položaja do kraja same akcije. S područja cijele Slavonije i Baranje sigurno njih preko tisuću sudjelovalo je što u samoj akciji, što u smjenama na položajima u zadarskom zaleđu", kaže predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Stipe Modrić.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je prva velika oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije koja je počela 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela te bitne strateške točke - Novsko ždrilo i zrakoplovnu bazu Zemunik. Akcijom su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena Hidrocentrala i brana Peruča.

U zadarskome je zaleđu mjesecima bio i osječki fotograf Josip Šeri, danas dopredsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, koji je uz oružje u teškim ratnim danima nosio i fotoaparat, a njegove su fotografije među izloženima u Waldingeru. "Na fotografijama se mogu vidjeti trenuci našeg djelovanja, trenuci odmora, a na svima se može uočiti osmijeh, kojeg danas malo ima. U tim vremenima bila je ideja da se fotografiramo kako bi ostala uspomena jer nismo znali hoćemo li ostati živi. Sada smo skupili materijal, a mogu najaviti da je u pripremi i fotomonografija 68. bojne pa pozivam njezine pripadnike da u udrugu donesu fotografije koje imaju", rekao je Šeri gostujući u programu Radio Osijeka.

Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati u idućih tjedan dana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.