Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba za Guinnessa u osječkom Kulturnom centru

11.05.2022.

23:46

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Otvorenje izložbe

Otvorenje izložbe

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U povodu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Južne Koreje i Hrvatske u Osijeku je otvorena izložba korejskog arhitekta i fotografa Yang Han - moa. Jedno od njegovih djela možda će ući u Guinnessovu knjigu rekorda i može se vidjeti u Kulturnom centru.

Yang Han - mo

Yang Han - mo

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Yang-Han mo svojim je objektivom zabilježio ljepotu pet korejskih povijesnih palača, istinskih arhitektonskih bisera i te fotografije pretvorio u jedinstveno umjetničko djelo prenoseći ih na 60-metarski hanji papir. Hanji papir tradicionalni je korejski papir, a umjetničko djelo te veličine (2x30 metara) čini ga kandidatom za Guinnessovu knjigu rekorda u koju će biti upisan po završetku izložbe u Osijeku koja će nakon Osijeka biti predstavljena i u Zagrebu.

Na izložbama sudjeluje još pet korejskih umjetnika- Seok Eun-mi, Jeon In-Sook, Kang Young-nam, Park Young-hee i Park Nam-hee čija su jedinstvena umjetnička djela- fotografije, umjetnički predmeti od recikliranog stakla ili bačenih pakiranja mlijeka, slike tintom i slično također izložena i predstavljena na izložbi u Osijeku.

Među djelima navedenih umjetnika posebno je zanimljiv i dio izložbe pod nazivom „Watch the sea and Make art“. Riječ je o recikliranim predmetima poput ogrlica od stakla, prethodno bačenog i izvađenog iz mora. Ekipa umjetnika koja je izrađivala ove predmete posjetila je brojne plaže istočne i zapadne korejske obale kako bi dobili cjelovitu sliku o stupnju zagađenosti mora. Korejski umjetnici ovom izložbom žele pokazati štetnost i posljedice koje zagađenje ima na čitav morski ekosustav, ali i ukazati na važnost (o)čuvanja prirode i brige za čisto more u zemljama koje se najvećim dijelom na njega oslanjaju - jedna je to od poveznica Južne Koreje s tri strane okružene morem i Hrvatske, bisera Jadranskog mora.

Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Vladimir Ham, a u prilogu možete poslušati i izjavu fotografa Yang Han-moa.

Vladimir Ham i Yang Han-mo

Galerija
s izložbe , Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
Izložba u KC Osijek, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek-, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek-, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek-, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.