Hrvatski radio

Radio Osijek

"Izluđuju" li vas ljetne vrućine?

20.07.2015.

11:03

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Visoke temperature i nepovoljni vremenski uvjeti utječu na zdravlje čovjeka, kako tjelesno, tako i psihičko. Gošća programa Radio Osijeka, Marina Kotrla - Topić, volonterka Društva za psihološku pomoć "Sunce" iz Osijeka, pojasnila nam je kako vrijeme utječe na nas, a kako je dobro podržavati rad i imati "Sunce" na dispoziciji svim građanima.

Društvo za psihološku pomoć Sunce djeluje od 1991. godine, a u njemu volonterski radi 21 psiholog. Za Savjetovalište postoje liste čekanja i često nisu u mogućnosti, kad im se osoba obrati, ponuditi tretman. Nekad se mora čekati mjesecima, što osobi koja je trenutačno u krizi, nikako nije dobro rješenje. Broj korisnika na godišnjoj se razini mijenja, ovisno o broju psihologa koji dežuraju. Kroz Savjetovalište je kroz razdoblje od deset godina rada prošlo oko 1300 korisnika, a prosječan broj poziva na Telefon za psihološku pomoć godišnje iznosi oko 110. U prošloj su godini imali nešto veći broj poziva korisnika, ukupno 142, pozivatelji su bili u dobi od 17 do 60 i više godina, najčešće s područja Osijeka i okolice, dok je određen broj poziva bio iz drugih županija i gradova (npr. Varaždin). Najviše pozivatelja su žene, u 63 posto slučajeva. Najčešće zovu osobe u dobi od 18 do 30 godina (44 posto), zatim oni od 30 do 45 godina (35 posto), od 45 do 60 godina (14 posto), te stariji od 60 godina (5,1 posto) i mladi od 14 do 18 godina (1 posto). U 75 posto slučajeva radilo se o prvom pozivu na SOS telefon, u 13 posto o drugom, a u 12 posto slučajeva pozivatelji su bili stalni.  Što se tiče problema pozivatelja, najviše je bilo poziva osoba koje isključivo žele osobni kontakt s psihologom (44,4 posto). Slijede problemi iz kategorija ostalo, razni blaži svakodnevni problemi, upiti za preporuke i savjete, a takvih je bilo 19 posto. U strukturi poziva 9,8 posto čine problemi zbog ponašanja djece, vršnjačkog nasilja, neuspjeha u školi, poremećaja ponašanja, slijede osobe koje imaju problema s depresijom, anksioznošću, paničnim atacima i usamljenošću (8,45 posto) i problemi u socijalnim relacijama (8,45 posto). Manji broj pozivatelja zabilježen je za bračne probleme, partnerske odnose, razvod braka (3,5 posto), probleme s kockom i alkoholom (1,4 posto), dok je 0,7 posto pozivatelja zabrinuto zbog bulimije, problema spavanja, prisilnih misli, glavobolje i ljutnje. 

/pri izradi članka korišten tekst autorice V. Latinović iz "Glada Slavonije"/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.