Hrvatski radio

Radio Osijek

Izmijenjen Prostorni plan OBŽ zbog izgradnje Gospodarskog centra i KBC-a

12.09.2019.

14:41

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Izmjene i dopune prostornog plana zbog gradnje Gospodarskog centra i novog KBC-a, te odluka o odricanju od potraživanja prema Republici Hrvatskoj u svrhu darovanja Županiji objekata bivšeg OLT-a, bile su glavne teme današnje sjednice Osječko-baranjske županijske skupštine.

S obzirom na uključivanje Osječko-baranjske županije u realizaciju projekata izgradnje Gospodarskog centra i nove zgrade KBC-a te njihova proglašavanja kao strateških za Županiju, na današnjoj sjednici jednoglasno su usvojene izmjene i dopune Prostornog plana Osječko-baranjske županije. Njime se zaobilaze eventualne primjedbe i odluke na idejna i projektna rješenja u odnosu na izvedbeni projekt od strane gradskih urbanista, odnosno Prostornog plana Grada Osijeka.

Zašto se odlučilo ići s ovom odlukom i zašto je ona bitna u slučajevima Gospodarskog centra uz spojnu "S cestu", te budući KBC uz Gacku ulicu pojasnio je tajnik Županije Ivan Hampovčan: "Zato što su inzistirali na urbanističko-arhitektonskom natječaju čija povedba traje 6 mjeseci i između ostalog, s obzirom da smo dobili novce od Europe, postoji problem transparentnosti provođenja tog natječaja. Izmjenama prostornog plana bit će nam moguće to provesti na način kako mi smatramo da treba", rekao je Hampovčan, a na pitanje hoće li iz Grada Osijeka biti reakcija na ovu odluku dodao: "Pa vjerojatno da. Šumova ima na svim projektima tako da ta suradnja nije baš na najboljem nivou. Posebice u provedbi konkretnih projekata", rekao je Hampovčan.

Jedna od važnijih odluka na današnjoj Sjednici bila je i ona o odricanju od potraživanja prema Republici Hrvatskoj u svrhu darovanja nekretnina bivšeg OLT-a. Kako je istaknuo župan Ivan Anušić, time su ispunjeni uvjeti da Država područje veličine gotovo 6 hektara i uknjiži kao vlasništvo Župnije na nekoj od sljedećih Sjednica Vlade: "Radi se o projektu koji Osječko - baranjska županja želi dovršiti i napraviti revitalizaciju u potpunosti. Učinit ćemo to kroz projekte Europske unije kroz "brownfield" investicije kompletnog prostora. Želimo staviti nove sadržaje, od sportskih, gospodarsko-poduzetničkih pa sve do stambenih", rekao je župan Anušić i dodao kako bi se time podigla konkurentnost grada na svim područjima i u potpunosti promijenila vizura grada, a među projektima za to područje je i dugoočekivani olimpijski bazen.

Od ostalih tema izdvajamo odluku o visini turističke pristojbe za 2020. godinu: "Poticajno je to da nismo promijenili najviše iznose i da smo koristili postotak za potpomognuta područja, kako razredima koji su nekada bili C i D ne bi porasla pristojba. Osobito godišnji paušali, koji ukoliko bismo donijeli drugačiju odluku, bi bili i 100% veći", istaknula je Tatjana Roth, pročelnica upravnog odjela za kontinentalni turizam.

Dodajmo i kako se na Sjednici raspravljalo o nedavnoj "Unutarnjoj reviziji poslovanja osječkog HNK", a Ministarstvu obrazovanja upućen je dopis za hitnim pokretanjem projekta izgradnje Srednje škole Donji Miholjac s obzirom da je u takvom stanju da je upitna sigurnost učenika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.