Hrvatski radio

Radio Osijek

Iznimno loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu

06.02.2021.

17:15

Autor: Radio Osijek/HINA/AB

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

U Slavonskom Brodu izmjerena je iznimno loša kvaliteta zraka, vidljivo je iz podataka Hrvatske agencije za okoliš na portalu "Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj". Lošu je kvalitetu pokazala i mjerna postaja u Kopačkom ritu.

Podaci od 13 sati na obje mjerne postaje u Slavonskom Brodu indeks kvalitete zraka pokazuje "ljubičasto", odnosno da je kvaliteta iznimno loša.

Lebdeće čestice su tvari koje trenutačno u najvećoj količini onečišćuju zrak. Uz njih je prisutan i sumporov dioksid, ali je njegova koncentracija na semaforu označena plavom bojom, što je prema legendi "dobro".
Na lošu kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu upozorila je i lokalna Građanska inicijativa za čisti zrak na facebooku koja je "pozdravila" političare koji su u "posljednjih 12 godina zdušno pričali o brodskom čistom zraku" i koji su obećavali brz i jednostavan način rješavanja problema.
"Brođani, izgleda idemo do potpune katastrofe! Stanje zraka u Slavonskom Brodu svaki sat je sve lošije i lošije! Dok je skoro cijela Hrvatska u zelenom, brodske mjerne postaje su već danima na prvom i drugom mjestu liste onečišćenja zraka RH", upozorili su.
Također, mjerna postaja u Kopačkom ritu pokazuje lošu kvalitetu zraka, kao i mjerna postaja Kaštijun kod Pule.
Portal "Kvaliteta zraka" sadrži izmjerene koncentracije onečišćujućih tvari u zraku iz državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka i iz lokalnih mreža. Radi lakšeg razumijevanja, podaci se prikazuju indeksom kvalitete zraka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.