Hrvatski radio

Radio Osijek

18:08 / 10.04.2018.

Autor: Marija Petrinović/HINA

Izrael od Abrahama do moderne države

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Izložba "Izrael od Abrahama do moderne države" otvorena je u prostorijama Evanđeoske crkve u Cvjetkovoj ulici u Osijeku. Na 24 panela uz tekst i slike izložba prikazuje bitne događaje židovske povijesti od biblijskih dana do stvaranja moderne Države Izraela prije 70 godina.

 

Kako je rekao predsjednik židovske nevladine udruge B'nai B'rith iz Zagreba Darko Fischer, riječ je o izložbi koja je napravljena na 24 panela u Centru "Simon Wiesenthal" u SAD-u, u suradnji s UNESCO-om."Prvobitno je bila prikazana u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a mi smo je uspjeli dovesti u Hrvatsku i želja nam je da obiđe što više hrvatskih gradova. Bila je postavljena u Zagrebu, Osijek je drugi u kojem je postavljena, zatim su na redu Donji Miholjac, Koprivnica, a poslije najvjerojatnije Rijeka, Split i Dubrovnik"- rekao je Fischer. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj danas živi oko dvije tisuće Židova, najviše u Zagrebu, a druga po veličini židovska zajednica je u Osijeku. Slijede Rijeka, Split i Dubrovnik i nekoliko općina u kojima je vrlo malo Židova.

 Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio je na otvorenju da su Židovi u Osijeku prisutni od 1845. godine, da su u 19. stoljeću činili oko osam posto stanovništva, a za vrijeme NDH gotovo je cijela židovska populacija uništena.
Dodao je kako je izložba prilika da se kaže kako je Osijek osjetljiv na nacionalne manjine, posebice one koje su imale tešku povijest.

"Zato je jako važno proučiti ono što se njima događalo da se to više nikada nikome ne dogodi",istaknuo je Vrkić i podsjetio kako u Osijeku žive pripadnici 22 nacionalne manjine, točno onoliko koliko ih je uvršteno i u Ustav RH.

"Kao osobi koja vodi ovu lokalnu zajednicu, na meni je da vodim računa da nema razlike između onih koji su nacionalna manjina i hrvatske većine, te da svi zajedno kao građani živimo u slobodnom, demokratskom i razvijenom društvu", rekao je Vrkić.
Izložbu je, uz Židovsku nevladinu udrugu B'nai B'rith Zagreb i Židovsku općinu Osijek organizirala osječka Evanđeoska crkva i Visoko evanđeosko teološko učilište  Osijek, a otvorena je do 24.travnja.

 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.