Hrvatski radio

Radio Osijek

Izraelci su zainteresirani za ulaganja, Hrvatska mora stvoriti uvjete

03.05.2018.

10:56

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

U Osijeku boravi veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman. Primio ju je župan osječko- baranjski Ivan Anušić, a jedna od tema bilo je navodnjavanje koje je vrlo zanimljivo za županiju koja želi razvijeniju poljoprivredu.

Na pitanje o zanimanju Izraelaca za ulaganja u Hrvatsku veleposlanica je odgovorila kako su Izraelci uvijek zainteresirani, no da hrvatska strana mora poboljšati uvjete za ulaganja i kvalitetno ozračje za investicije. Dodala je kako je središnja tema susreta bila mogućnost da Osijek posjete vrhunski izraelski stručnjaci za navodnjavanje kako nbi prenijeli iskustva jedne od zemalja s najrazvijenijim sustavima za navodnjavanje.

Župan Ivan Anušić izrazio je želju da u mandatu veleposlanice Zine Kalay Kleitman Osijek posjeti skupina izraelskih stručnjaka koji se bave opremom sustava za navodnjavanje. Župan je podsjetio kako se nakon dugo godina dovršava 15 projekata sustava za navodnjavanje i deseci tisuća hektara uskoro će biti spremno za navodnjavanje te kako je važno o tome razgovarati sa stručnjacima koji imaju najviše iskustva, posebice kada je u pitanju nabavka i održavanje opreme. Rekao je kako Izrael može biti primjer Hrvatskoj kada je u pitanju razvoj gospodarstva i nacionalnih interesa.  

Veleposlanica Izraela sastala se i s malobrojnim Izraelcima koji žive u Osijeku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.