Hrvatski radio

Radio Osijek

Izraelska iskustva za osječku budućnost

20.11.2019.

12:22

Autor: Radio Osijek/ Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

"From Start up Nation to smart up Nation" tema je predavanja koje je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor održao na osječkom Ekonomskom fakultetu. Drugi je to dolazak veleposlanika Mora u Osijek u kojem je prepoznao grad velikih potencijala kojem će dobro doći izraelska iskustva.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istaknuo je da je Izrael jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja svijeta i prema svim dostupnim pokazateljima u samom svjetskom vrhu. "Tome u prilog govori činjenica da samo u istraživanje i razvoj, u odnosu na BDP, ulažu najviše od svih država svijeta, gotovo 4,2 posto. Za usporedbu, Hrvatska sada izdvaja negdje oko 0,8 posto. Izrael je vodeći po broju dobivenih patenata po stanovniku te po broju uspješnih tehnoloških start-upova. To je smjer kojim želimo ići i na čemu će se temeljiti naša buduća suradnja", kaže dogradonačelnik Piližota te dodaje: "Naravno da nam je najzanimljiviji IT sektor s obzirom da Osijek postaje regionalno IT središte i sve više se brendira u tom području u Hrvatskoj i regiji." 

"Kada je u pitanju IT – osjećam da sam došao na pravo mjesto jer Izrael je u svijetu poznat kao zemlja inovacija i start-upova. Zato sam ponovno došao u Osijek, kako bismo mladim ljudima prezentirali Izrael u području IT sektora i inovacija te ih motivirali da posjete Izrael, uče od nas i posluju s nama", rekao je veleposlanik Države Izrael.

"Naglasak je na IT industriji, ali i svemu onome što Osijek može ponuditi ne samo kroz razmjenu iskustava već i započinjanjem novih poslovnih odnosa", zaključio je Boris Piližota, dodajući kako Osijek rado otvara vrata prema razvoju i novim mogućnostima, u čemu Izrael Osijeku može biti sjajan partner.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.