Hrvatski radio

Radio Osijek

Izviđač Veseli Kokolari krv je darovao 70 puta

27.01.2023.

17:33

Autor: HRT / Radio Osijek

Veseli Kokolari

Veseli Kokolari

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Prije 20 godina inicijativu za osnivanje Izviđačkog kluba Javor Osijek pokrenuo je Veseli Kokolari, jedan od 20 članova. Izviđač je postao sredinom 80-tih godina, a danas je član Izvršnog odbora, Starješina družine izviđača LIPA (izviđači 30+ ili po „Izviđački“ brđani i brđanke). Njihovom inicijativom pokrenuta je humanitarna izviđačka akcija  "Izviđač daruje krv".

Veseli Kokolari je 26. siječnja 2023. osobno darivao krv 70-ti put. Od 2003., kada je službeno uvrštena ova aktivnost u plan rada Udruge, redovno s izviđačkom maramom oko vrata ide svaka tri mjeseca u KBC Osijek i daruje krv.

Kako udruga pretežito ima članove mlađe od 18 godina, njihove akcije darivanja krvi nisu brojčano velike, ali daju snažnu poruku, prije svega mlađima, da kad navrše 18-tu, ukoliko im zdravlje dopusti, postanu redovni dobrovoljni darivatelji krvi.

Na početku ove aktivnosti njihov Veseli i ostali darivatelji krvi u organizaciji izviđača jednom godišnje (u listopadu povodom Međunarodnog dana darivanja krvi)  daruju krv s izviđačkom maramom oko vrata. Već više godina, na inicijativu mladih voditelja - volontera i dobrovoljnih darivatelja krvi Monike Feher i Luke Bujaka Izviđački klub Javor Osijek organizira 6 puta godišnje akciju "Izviđač daruje krv - daruj je i ti". Izviđački klub Javor poziv roditelje njihovih članova i sve zainteresirane da istoga dana (koji unaprijed objave za cijelu godinu) zajedno daruju krv i sigurno nekom spase život.

Veselova priča da redovno svaka tri mjeseca daruje krv počela je nakon što je njemu netko spasio život. Veseli Kokolari je, u travnju 1991., na svu sreću preživio tešku prometnu nesreću, zbog nepažnje i nepoštivanja prometnih pravila vozača koji se direktno zabio u njegov auto. Tri se dana nije znalo  hoće li uspjeti ostati živ,  imao je puno operacija (lomova, volan od auta mu je probio stomak i „ušao“ u unutrašnjost tijela....) i naravno primio je jako puno doza krvi. Nakon oporavka koji je trajao jako kratko zbog vremena u kojem se prometna nesreća dogodila, već u jesen je prihvatio druge obveze (još vidno zdravstveno polusposoban) jer tadašnje vrijeme je to i zahtijevalo.

Nakon izlaska iz bolnice rekao je sebi da je njegova ljudska dužnost vratiti svu krv koju je dobio i zbog koje je ostao živ. Tako je postao dobrovoljni darivatelj krvi. Od jeseni 1991. redovno svaka tri mjeseca Veseli Kokolari daruje krv, i

kako sam kaže, darivat će sve dok mu dopuste na Transfuziji. 

Njegovu priču poslušajte u ponedjeljak u emisiji Zajedno je ljepše u programu Radija Osijek.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.