Hrvatski radio

Radio Osijek

Izviđači dijele Betlehemsko svjetlo mira

15.12.2020.

20:19

Autor: Davor Lončarić

Izviđači dijele Betlehemsko svjetlo mira

Izviđači dijele Betlehemsko svjetlo mira

Foto: - / -

Izviđači osječkog Izviđačkog kluba Javor danas u počeli dijeliti Betlehemsko svjetlo mira na lokacijama na kojima se održava osječko "Adventiranje", odnosno na mjestima koja su u gradu posebno ukrašena uoči Božića.

Kao predstavnica Saveza izviđača Hrvatske Betlehemsko je svjetlo u nedjelju na graničnom prijelazu Bregana preuzela Osječanka Monika Feher koja je danas s ostalim osječkim izviđačima dijelila svjetlo mira sugrađanima. Tradicionalno se po svjetlo odlazi u Beč jer tamo stiže izravno iz Betlehema, no ove se godine zbog epidemioloških razloga nije smjelo putovati. Tako su austrijski izviđači Betlehemsko svjetlo predali kolegama izviđačima susjednih zemalja na nekoliko graničnih prijelaza, a u Hrvatsku je stiglo preko Slovenije. 
Hrvatski su izviđači svjetlo prvo donijeli rektoru Zagrebačke katedrale, a potom je osječka ekipa preko Bjelovara i Đakova stigla i u grad na Dravi. 
Kako je izjavila Monika Feher, najčešće se do sada svjetlo prenosilo po osječkim dječjim vrtićima i školama te brojnim institucijama, no ove je godine program promijenjen tako da su izviđači odlučili svjetlo mira dijeliti sugrađanima koji "adventiraju" odnosno šeću osječkim ulicama i parkovima koji su posebno uređeni uoči Božića. 
 
Poslušajte i razgovor s mladim osječkim izviđačima. 

Betlehemsko svjetlo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.