Hrvatski radio

Radio Osijek

Jamstveni žig za čepinski kupus

19.07.2017.

15:06

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Korisnici žiga mogu biti samo povrćari s područja administrativne granice općine Čepin. Samo oni mogu iz autohtonog sjemena pod tim nazivom proizvoditi i prodavati čepinski kupus .

Udruga "Čepinski kupus" pri Državnom je zavodu za intelektualno vlasništvo ishodila Jamstveni žig za "Čepinski kupus". Predsjednica udruge Lara Liović pojasnila je kako neke od sorata koje se trenutačno pojavljuju na tržištu prodavači zbog kvalitete i cijene deklariraju kao čepinski kupus, "međutim nisu sve sorte nastale iz našeg autohtonog sjemena. Ovaj smo potez napravili kako bi se zaštitila sama kupusnjača, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja doslovno proizvode čepinski kupus  te stvorila nova radna mjesta. Cilj udruge i općine Čepin je u petogodišnjem planu izgraditi halu za kiseljenje. Sigurni smo da bismo na taj način mogli i na tržištu brendirati čepinski kupus koji je najbolji za kiseljenje i motanje sarme. Ovo bi trebala biti motivacija da se proizvodi više, jer zaštićujemo autohtonu sortu te dopuštamo ljudima da ono što je naše i prodajemo pod tim imenom. Dosta je bilo prekupaca koji su prodavali neku drugu sortu pod nazivom „čepinski kupus“, jer ime prodaje proizvod. Mi želimo da iza imena stoji i kvaliteta. Svaka kupusnjača ima neku svoju karakteristiku zbog zemlje, klime i vode. Želimo dobiti  oznaku geografskog podrijetla i oznaku izvornosti. Čepinski kupus ima mali, mekan korijen, vrlo se lako kiseli i kad motate sarmu ništa ne puca, a bere se krajem listopada. Glavica je zelenkasto plava, a prema korijenu žućkasta. To su neke specifičnosti koje ima čepinski kupus za razliku od neke druge sorte koja raste u Hrvatskoj", “naglasila je Lara Liović.      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.