Hrvatski radio

Radio Osijek

Jandroković na proslavi 25 godina Demokratske zajednice Mađara Hrvatske

24.10.2018.

18:44

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nakon Pečuha i Osijeka posjetio je i Beli Manastir. Ondje je nazočio proslavi 25. obljetnice Demokratske zajednice Mađara Hrvatske .

Hrvatska i Mađarska na primjeru odnosa prema nacionalnim manjinama pokazuju vosoku razinu suradnje i prijateljstva: "Ovdje su zaista manjine most koji povezuje dvije države" rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i dodao: "Ovdje sam došao s predsjednikom Keverom na obiljažavanje 25. obljetnice Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Velika je to obljetnica za jednu političku organizaciju odnosno udrugu. Njihov predsjednik Robert Janković i saborski je zastupnik koji je dio i vladajuće većine i s njim vrlo dobro surađujem. Želim poručiti da imaju potporu Vlade RH u njihovu radu. Hrvatska je država koja smatra da su manjine bogatstvo, da doprinose sveukupnom identitetu RH i briga o identitetu manjinskih skupina, o njihovu jeziku, obrazovanju, njihovim medijima je civilizacijsko postignuće koje treba čuvati".

"Sve što u današnje vrijeme doživi 25 godina zasigurno zaslužuje pozornost. Demokratska zajednica Mađara Hrvatske osnovana je 1993. u vremenima koja su bila dramatična, danas su znatno bolja. Uspjeli smo postati svjetionik - u isto vrijeme zaštititi interese Mađarske zajednice u Hrvatskoj te biti lojalni građani zemlje u kojoj živimo. Svi ovi večerašnji uzvanici iz Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja pokazuju da smo na jako dobrom putu. Naši su najvažniji planovi i nadalje ostvarivanje kulturne autonomije Mađarske zajednice putem programa naših udruga članica vezanih uz kulturu i obrazovanje i segment obrazovanja na mađarskom jeziku, jer tu stvaramo one intelektualce koji će u budućem vremenu voditi Mađarsku zajednicu. Jedan od ciljeva DZMH bio je i polaganje kamena temeljca Učeničkog doma Prosvjetno kulturnog centra Mađara kao možebitnog inkubatora intelektualne elite Mađarske zajednice u budućnosti.  Mađarska zajednica u Slavoniji i Baranji dijeli sve one nedaće, sve one prednosti koje i drugi stanovnici ovog dijela zemlje imaju. Naravno da ne možemo biti sretni u okolnostima u kojima živimo, međutim zajedno činimo ono što možemo, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Kako vidimo postali smo jedan od primjera kako se to radi u interesu mađarske zajednice i našim zajednicama koje su brojčano nadmoćnije u drugim zemljama u našem okruženju", istaknuo je predsjednik DZMH Robert Janković. 

A jedna od pripadnica mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Zsuzsana Molnar zadovoljna je i sretna što može živjeti u Hrvatskoj, u kojoj je, kako je rekla, provela i djetinjstvo: Rođena sam u Pečuhu tijekom Domovinskog rata. Moji su se roditelji vratili u Kopačevo 2001. godine. Osnovnu i srednju školu završila sam u Hrvatskoj, a fakultete u Budimpešti i u Pečuhu. Diplomirala sam u lipnju i u rujnu već dobila posao u Osnovnoj školi u Lugu. Predajem fiziku, tehničku kulturu i matematiku. Zadovoljna sam što sam se mogla vratiti u mjesto gdje sam odrasla i što ovdje mogu njegovati mađarsku kulturu. Sretna sam i što radim u hrvatskom obrazovnom sustavu, ali na mađarskom jeziku. Drago mi je da imamo mogućnosti učiti na mađarskom jeziku, ali mi je drago da se to događa u Hrvatskoj, da ove dvije nacije mogu i znaju surađivati".Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.