Hrvatski radio

Radio Osijek

Japanski veleposlanik u Vukovaru

14.09.2022.

15:24

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Japanski veleposlanik u Vukovaru

Japanski veleposlanik u Vukovaru

Foto: Vukovarsko-srijemska županija / -

Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Iso Masato posjetio je Vukovar. Razgovaralo se o nastavku dosadašnje dobre suradnje.

Gradonačelnik Ivan Penava upoznao je japanskog veleposlanika s poviješću Vukovara, a razgovarali su i o kvalitetnoj suradnji koju Grad Vukovar ima s Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj.

"Zahvaljujem se veleposlaniku Japana na posjetu našem gradu. Do sada smo s Veleposlanstvom jako dobro surađivali, posebno na projektu sadnje japanskih trešanja u Vukovaru ali i tijekom drugih prigoda, stoga se nadam kako će se suradnja nastaviti u istom smjeru", rekao je Penava.

Veleposlanik Iso Masato istaknuo je kako je Vukovar jedan od prvih gradova koje je posjetio otkada je stupio na dužnost te kako će intenzivno nastaviti surađivati s Gradom Vukovarom, kako su to činili i njegovi prethodnici.

Japanski veleposlanik Masato jutros se, na početku nastupnog posjeta, sastao sa vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem. Ttom je prilikom istaknuo: „Rekao sam županu Dekaniću da sam sretan što sam se vratio u Hrvatsku. Već sam bio dva puta u Beču kada sam bio zadužen za Hrvatsku i ovaj dio Europe i to kao dio Ministarstva vanjskih poslova Japana u Tokiju te iz ureda EBRD-a u Londonu. Posebno me veseli da po prvi puta posjetim prekrasnu Slavoniju, Vukovarsko-srijemsku županiju. Sa županom Dekanićem razgovarao sam o suradnji Japana i Vukovarsko-srijemske županije na temeljima dugogodišnje međukulturalne suradnje. Primjer takve suradnje je glasovirski koncert japanske pijanistice Yoko Nishii koja je prethodna dva dana održala koncerte u Županji i Vinkovcima, a sutra 15. rujna održat će koncert u vukovarskom Gradskom muzeju.“ Masata je također je istaknuo da su mu dobro poznata cijenjena vina vinorodnog područja naše županije kao vrlo interesantna za japansko tržište od kojih je posebno istaknuo graševinu i traminac.

Župan Dekanić izrazio je svoje zadovoljstvo posjetom japanskog veleposlanika najistočnijoj hrvatskoj županiji: „Veleposlanika Masata upoznao sam s potencijalima, bogatom poviješću i tradicijom ovog kraja, prirodnim bogatstvima, kulturom, sportom. Ujedno smo otvorili put ka daljnjoj suradnji osobito u nadolazećoj godini u kojoj Japan i Hrvatska obilježavaju 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa. Čvrsto vjerujem u produbljivanje suradnje, osobito u području gospodarstva te u tom smislu očekujem susret tvrtki s područja naše županije i japanskih tvrtki uz uključivanje Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Vukovar te Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije. Čini mi se da tu imamo puno prostora za suradnju koji trebamo iskoristiti kroz razvoj zajedničkih projekata.“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.