Hrvatski radio

Radio Osijek

Jarmina: Ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 8,5 milijuna kuna

09.04.2021.

19:11

Autor: HINA/Marija Vukasović Petrinović

Jarmina: Ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 8,5 milijuna kuna

Jarmina: Ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 8,5 milijuna kuna

Foto: - / -

Ugovore iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Jarmini kod Vinkovaca, nakon što je sudjelovala na svečanom otvorenju novoizgrađenog Dječjeg vrtića Jarmina.

Riječ je o tri ugovora koja se odnose na projekt obnovljivih izvora energije, izgradnju i uređenje šumskih vidikovaca i pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.
Vrtić "Jarmina" prvi je dječji vrtić izgrađen u toj općini u koji je uloženo sedam milijuna kuna osiguranih iz EU fondova i  Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. Pohađat će ga 75 djece, a bit će zaposleno pet odgajateljica.
Ovo je 12. vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji izgrađen sredstvima iz Programa ruralnog razvoja za što je osigurano 56 milijuna kuna, a ukupno je u Hrvatskoj otvoreno ili će se otvoriti 200 vrtića s potporom iz tog programa od preko milijarde kuna, rekla je ministrica Vučković na svečanosti otvorenja vrtića kojoj su nazočili i ministar obrane Mario Banožić te općinski načelnik Andrija Draganić.
Ministrica je istaknula i kako je riječ o izuzetno značajnoj mjeri za ruralna područja koja se itekako može povezati s ciljevima Ministarstva poljoprivrede jer je riječ o važnom uvjetu za ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu.
Dodala je da se nalazimo između dva financijska razdoblja kada je riječ o europskom proračunu, no da će se program nastaviti pa će Ministarstvo uskoro objaviti nove natječaje koji se odnose na izgradnju dječjih vrtića, tržnica, vatrogasnih domova i društveno kulturnih centara.
Podsjetila bih da je hrvatsko predsjedništvo prošle godine uspjelo zadobiti potporu drugih zemalja članica za tzv. Prijelaznu uredbu kojom se omogućuje kontinuitet financiranja dok se ne usvoji cijela reforma zajedničke poljoprivredne politike, rekla je Vučković pojašnjavajući nastavak provedbe mjera obnove, rekonstrukcije i izgradnje različitih oblika društvene infrastrukture na ruralnom prostoru.
Hrvatsku za sektor poljoprivrede čeka preko 5 milijardi eura
Najavila je da Hrvatsku u idućem programskom razdoblju, samo za sektor poljoprivrede, čeka preko 5 milijardi eura te je poručila da slijedi izazovno razdoblje u koje Vukovarsko-srijemska županija treba gledati s optimizmom.
Pritom je istaknula da je hrvatski prosjek poljoprivrednika do 41 godine 12,9 posto, a na vukovarsko-srijemskom prostoru je iznad 20 posto i povećava se pa se da zaključiti da se tu poljoprivreda u demografskom smislu obnavlja bržim tempom. Također, niži je i udio staračkih poljoprivrednih domaćinstava od hrvatskog prosjeka.
Ministar obrane Mario Banožić posebno je naglasio da se posljednjih godina značajno osjete efekti projekta Slavonija-Baranja-Srijem kojega je Vukovarsko-srijemska županija spremno dočekala projektnim menadžmentom, tehničkom dokumentacijom kao i predfinanciranjem te sufinanciranjem projekata pametno koristeći i decentralizirana sredstva.
Dodao je da su u prošloj financijskoj perspektivi financirani projekti društvene infrastrukture, a sada se uz potporu akademske zajednice i privatnog sektora odmiče prema gospodarskom agregatu koji će donijeti gospodarske benefite. Podsjetio je da su prošli tjedan potpisani 130 milijuna kuna vrijedni ugovori za projekte navodnjavanja i poljoprivredne projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Inače, Ministarstvo poljoprivrede i Programa ruralnog razvoja financiralo je 12 vukovarsko-srijemskih dječjih vrtića u naseljima s manje od 5.000 stanovnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.