Hrvatski radio

Radio Osijek

Javna prezentacija Projekta osječke Tvrđe

10.10.2019.

16:00

Autor: Željka Bačić

Javna prezentacija Projekta osječke Tvrđe

Javna prezentacija Projekta osječke Tvrđe

Foto: - / -

Strategija razvoja osječke Tvrđe 2014.- 2020. sadrži 12 projekata kojima je predviđena obnova i prenamjena građevina kulturne baštine. Posebno zanimanje i negodovanje javnosti izazvala je bastiona trasa.

Velika dvorana u Županijskoj komori Osijek bila je puna onih koji su željeli čuti što se to planira i radi sa osječkom Tvrđom, od struke, udruga i građana koji žele revitalizaciju, ali prema propisima i s punom zaštitom osječke baštine. O Bastionoj trasi u Tvrđi građani kažu da su čuli tek prije nekoliko dana, dok predstavnici Grada tvrde kako je sve transparentno na stranicama Agencije za obnovu osječke Tvrđe, gdje od 2014. stoji Strategija razvoja osječke Tvrđe 2014.- 2020. Riječ je, kako se čulo i na predstavljanju,  o jednom od 12 projekata revitalizacije Tvrđe, a u njegovom sklopu je 6 etapa s gradnjom novih zidina. Arhitekti i urbanisti izrazili su nevjericu kojim će se to materijalom graditi  te da je izdana lokacijska dizvola za nešto što nije u skladu sa UP-om i GUP-om. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za urbanizam Grada Osijeka Dražena Slunjskog, današnja prezentacija je samo to, a nije predviđena rasprava, jer ona ni prema propisima nije potrebna. Opovrgnuo je da se o projektu nije znalo, jer je ga je svatko "tko je htio mogao vidjeti na stranicama Agencije". Pročelnica UO za programe EU Kornelija Mlinarević je predstavila do sada provedene projekte Stara pekara i Trg Vatroslav Lisinski te najavila skoru obnovu cjelokupne infrastrukture u Tvrđi bitne za sve ostale projekte. Dodala je koliko je važna održivost tih prostora  te da riječi "nešto mi se ne sviđa" nisu argument. "Odlučili smo se za sufinanciranje sredstvima EU jer sami u Tvrđi ne bismo mogli napraviti ništa, a da bismo dobili sredstva, prema strogim uvjetima za natječaj, često se moralo odstupati od željenog i planiranog"- rekla je Mlinarević. Slunjski ne vidi gdje je problem jer je konzervatorska služba u Osijeku dala zeleno svjetlo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.