Hrvatski radio

Radio Osijek

Javna tribina o demografskim problemima u Hrvatskoj

18.03.2017.

12:22

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Prijeti nam prava demografska katastrofa ne poduzme li Hrvatska radikalne mjere kako bi zadržala svoje stanovnike, posebice one mlađe životne dobi“, istaknuto je danas u Osijeku na javnoj tribini o problemima demografije

Ugledni hrvatski demograf Stjepan Šterc iznio je podatke koji najbolje oprimjeruju ono što se u Hrvatskoj događa posljednjih godina, nazivajući to "demografskom katastrofom čiji je epicentar u Osijeku i Slavoniji". Prirodnim putem Hrvatska godišnje izgubi gotovo 17 tisuća ljudi jer je puno više umrlih nego rođenih. Procjenjuje se da godišnje iseli gotovo 80 tisuća. Po evidencijama koje sustavno vode Austrija i Njemačka godišnje u te zemlje dođe više od 60 tisuća Hrvata. Šterc upozorava da će za 10 do 15 godina u Hrvatskoj biti i do milijun stanovnika manje nego sada te ističe da su neophodne radikalne mjere želi li se zaustaviti egzodus. Nužno je izdvajanje puno većih sredstava iz državnog proračuna i donošenje strateških odluka po uzoru na, primjerice, Irsku ili Izrael koje su uspješno riješile takve probleme. Moramo ponovno oživjeti poveznicu sa iseljenicima, ali i poraditi na decentralizaciji i ulaganju sredstava u otvaranje radnih mjesta i poboljšanje kvalitete života u državi. Među sudionicima tribine bila je i kandidatica za gradonačelnicu Ivana Šojat koja razmišlja o rješenju problema u gradu koji iz dana u dan broji sve manje stanovnika. Smatra da se dosta toga može učiniti preusmjeravanjem sredstava i zalaganjem za bolji život, posebice mladih obitelji. Najavimo za kraj da će Osijek sljedeći tjedan biti domaćin Okruglog stola Buđenje ili svi u Dublin? Demografski slom i migracijski trendovi u Hrvatskoj na kojem će o aktualnoj situaciji i mogućim rješenjima razgovarati istaknuti hrvatski znanstvenici i stručnjaci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.