Hrvatski radio

Radio Osijek

„Javno okupljanje pučista“ ili izvanredni izborni sabor?

08.12.2016.

20:29

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem ovoga tjedna dio HDSSB-ovaca, okupljen oko Koordinacije načelnika, gradonačelnika i župana HDSSB-a, održava Izvanredni izborni Sabor stranke, pozivajući se na odluku Glavnoga odbora. Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin skup naziva "javnim okupljanjem pučista koje nema nikakve veze s HDSSB-om“.

U priopćenju za javnost Vulin navodi kako na tom javnom skupu ponovno očekuje zloporabu naziva, logotipa i grba HDSSB-a, ali čvrsto vjeruje da nakon nedavnog očitovanja Ministarstva uprave, u kojemu stoji da postupci druge strane "nisu u skladu sa Statutom HDSSB-a", te ulaska HDSSB-a u parlamentarnu većinu, "više nitko ne dvoji o tome tko čini legalna tijela HDSSB-a, a tko su pučisti koji su HDSSB-u nanijeli štetu" i koji su isključeni iz te stranke.
"Siguran sam da, ako nitko drugi, Vladimir Šišljagić zna kako nema apsolutno nikakve mogućnosti da Ministarstvo uprave registrira to njihovo okupljanje kao izvanredni izborni sabor HDSSB-a", ističe Vulin. Smatra da Šišljagić "organizirajući taj privatni sabor" zna što čini i koje su njegove posljedice te da to čini kako bi ljude koje je obmanuo i povukao za sobom zadržao uza se radi svoje kandidature na lokalnim izborima. Vulin je na temelju odluke Predsjedništva HDSSB-a, izborni sabor stranke sazvao za 14. siječnja iduće godine.
Odmetnuti se obratili članovima, simpatizerima i prijateljima HDSSB-a
Skupina koja će u subotu, 10. prosinca održati Izvanredni izborni sabor stranke uputila je na svom Facebook profilu proglas s pozivom članovima, simpatizerima i prijateljima da se ne daju pokolebati i zbuniti. Ponavljaju kako razlozi za suspenziju predsjednice Glavnoga odbora stranke Danijele Lovoković i njezina zamjenika Dinka Burića „nisu bili realni, objektivni ni utemeljeni. Oni su tek puki izraz samovolje i autokratskog upravljanja strankom koje je kulminiralo izlaskom Branimira Glavaša iz zatvora, te kontrolom i preuzimanjem vodstva kroz svoju produženu ruku - Dragana Vulina“, stoji u tekstu naslovljenom „Budite uz nas i zajedno nastavimo kvalitetnu borbu za boljitak naše Slavonije, Baranje i Srijema“.
Na djelovanje su ih, navode, potaknuli loši izborni rezultati, osobito na prošlim parlamentarnim izborima kada je stranka osvojila samo jedan saborski mandat.
„No, također treba imati na umu kako ništa što se danas događa u HDSSB-u nije novo ili jedinstveno na hrvatskoj političkoj sceni“, ističe se u proglasu i nastavlja: „I zato nema nikakvih razloga za paniku, Koordinacija načelnika, gradonačelnika i župana HDSSB-a okupila je najkvalitetnije članove stranke, ljude koji su ugledni i cijenjeni u svojim sredinama i koji kroz izvršnu vlast pokušavaju napraviti pozitivne promjene u svojim zajednicama.“
Tumačenje iz Ministarstva uprave prema kojem sjednica Glavnog odbora na kojoj je donijeta odluka o održavanju Izvanrednog izbornog sabora nije u skladu sa Statutom stranke, ne smatraju mjerodavnim. U subotu, 10. prosinca izabrat će novoga predsjednika i stranačka tijela.
A tada će se Ministarstvo uprave ipak morati očitovati pravorijekom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.