Hrvatski radio

Radio Osijek

Javnost osupnuta - Orešković: 'Presuda Šešelju je sramotna!'

31.03.2016.

12:26

Autor: HRT/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vojislav Šešelj oslobođen je po svih devet točaka optužnice. Za Haški sud on je slobodan čovjek. Takvoj prvostupanjskoj odluci nitko se u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, gdje su zločini počinjeni, nije nadao.

'Presuda je sramotna. To je poraz Haškog suda i tužiteljstva. Danas sam u Vukovaru kojem je učinio zlo i nije pokazao kajanje. Palio je hrvatske zastave i zastave EU. Nažalost, Haški sud je osudio svoje. Ja se nadam da će tu i Srbija intervenirati i da ćemo vidjeti prave odluke od strane susjeda - kazao je premijer Tihomir Orešković u Vukovaru.

"To je čovjek kojeg svi znamo i koji je činio zlo za koje nikada nije pokazao kajanje ni onda, niti sada", izjavio je Orešković novinarima, dodavši kako je riječ o čovjeku koji i danas pali hrvatske zastave i zastave EU. Orešković je izrazio nadu da će doći do reakcije Srbije. "Put prema EU je pravi put i nadamo se da ćemo vidjeti prave odluke i ponašanje našeg susjeda", rekao je Orešković. Ponovio je kako su uvjeti ulaska Srbije u EU od početka jasni. "Kako smo mi ispunili sve uvjete morati će i Srbija", rekao je Orešković i naglasio kako haška presuda Šešelju "tu nije ništa promijenila". "Srbija sada mora pokazati da će reagirati u pozitivnom smjeru", poručio je Orešković koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo je vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Prenosimo i cjelovitu Hininu vijest o oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju:


Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti. Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdilo je u četvrtak u presudi da je dio govora vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, za koje je tužiteljstvo tvrdilo da su huškački, predstavljalo poziv na progon ali ga je oslobodilo krivnje jer nije dokazana uzročno-posljedična veza tih govora s konkretnim zločinima. "Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek", kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti nakon što je pročitao da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet točaka optužnice koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata cilj kojeg je bio stvaranje etnički čistog prostora 'velike Srbije'. Vijeće je zaključilo da je Šešelj zaista održao govore na put za Vukovar  i u samom Vukovaru u kojima je pozvao na obračun "s ustašama" međutim većina sudaca nije mogla "odbaciti razumnu mogućnost da su održani u kontekstu sukoba" i da je cilj bio podizanje morala a ne da se šešeljeve dobrovoljce pozove da nemaju milosti ni prema kome.
Većina članova vijeća nije mogla zaključiti van razumne sumnje da je pozivom Srbima da očiste Bosnu "od balija" u Zvorniku pozivao na etničko čišćenje nesrba iz BiH, kazao je Antonetti. Većina sudaca smatra da dokazi koje je predočilo tužiteljstvo nisu dovoljni da se isključi mogućnost  da je sudjelovao u ratnom naporu da se ohrabruje snage. Po sucima riječi koje je Šešelj izgovorio u vojvođanskim Hrtkovcima predstavljaju jasan poziv na protjerivanje Hrvata međutim većina sudaca ocijenila je da tužiteljstvo nije dokazalo da su one i dovele do prisilnog odlaska Hrvata ili do kampanje njihova progona.
Većina sudaca zaključila je i da su dva Šešeljeva govora u skupštini Srbije predstavljala jasne pozive na protjerivanje i prisilno premještanje Hrvata. Iako većina misli da ti govori predstavljaju poziv na protjerivanje, Antonetti je kazao kako većina smatra da su oni bili izraz protivljenja aktualnoj srbijanskoj politici i predstavljala su "alternativni politički program koji nikad nije proveden". Većina stoga nije mogla zaključiti da je postojalo poticanje na zločine, istaknuo je sudac. "Tužiteljstvo nije dokazalo da je postojala uzročno-posljedična veza između govora i zločina te oni nisu actus reus poticanja", kazao je Antonetti.
Nema zločinačkog pothvata
Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda zaključilo je većinom glasova na izricanju presude Vojislavu Šešelju u četvrtak da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata na čelu s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem kojemu je, po tužiteljima, bio cilj etnički progon nesrba iz dijelova Hrvaske i BiH radi stvaranja velike Srbije. "Cilj dogovora bio je obrana Srba i očuvanje Jugoslavije, a ne počinjene zločina, kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti. "Tužitelj nije doakzao postojanje udruženog zločinačkog pothvata", kazao je Antonetti.
Nakon toga vijeće je zaključilo da Vojislav Šešelj nije odgovoran za fizičko počinjenje progona i deportacija.
 Vijeće je zaključilo da proglašenje autonomije srpskog naroda u Hrvatskoj i Bih nije rezultat zločinačke namjere, a nije utvrdilo niti da je slanje radikalnih dobrovoljaca imalo zločinački karakter.
"Velika Srbija" je politička ideja, ne zločinačka
Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda zaključilo je prethodno većinom glasova da je projekt stvaranja tzv. velike Srbije politički, a ne zločinački cilj.
Raspravno vijeće je većinom glasova utvrdilo neadekvatnosti u tužiteljskom pristupu udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio progon nesrba radi stvaranja tzv. velike Srbije
"Većina u Vijeću smatra da tužitelj predlaže fragmentirano tumačenje događaja koji svjedoče o zločinačkom planu stvaranja velike Srbije", kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti.
Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda je prije toga, također većinom glasova, da se zlostavljanje civila u Hrtkovcima ne može smatrati sustavnim napadom protiv civilnog hrvatskog stanovništva nego djelima osobne prirode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.