Hrvatski radio

Radio Osijek

11:04 / 13.06.2018.

Autor: Željka Bačić

"Je li i čist zrak za Slavonce postao luksuz?"

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Osječko- baranjski SDP ovom je konferencijom za novinare želio upozoriti na veliki životni i ekološki problem s kojim se suočavanju mještani Kuševca zbog farmi udaljenih samo stotinjak metara od kuća.

Prema riječima saborskog zastupnika SDP-a Domagoja Hajdukovića, Kuševčani u ove ljetne dane ne mogu otvoriti prozor niti sušiti rublje na zraku zbog nesnosnoga smrada od farmi (koje se zapravo nalaze u drugoj katastarskoj općini). Ovoga su vikenda posjetili to prigradsko đakovačko mjesto i uvjerili se u veliki problem, od nečistoga zraka do stajskoga gnoja s farmi koji zaoravaju na njivama u višestruko većim količinama od dopuštenih i tako onečišćuju podzemne vode, ali i jezero Jošava. Već su upozoravali javnost na problem, ali bez rezultata. Dr. sc. Damir Tomić, saborski zastupnik SDP-a, podsjeća kako je riječ o kancerogenim tvarima, te da je na temelju prijave udruge "Želim disati" i njihovih političkih pritisaka na teren izišao inspektor iz Ministarstva zaštite okoliša. Utvrđene su nepravilnosti, ali su se proglasili nenadležnim i sve uputili na Ministarstvo poljoprivrede, a od njih već 10 dana nema odgovora- kaže Tomić i dodaje: "što možemo očekivati od ovakve Vlade, osim da štiti krupni kapital, a ne građane svoje zemlje, svi peru ruke, a mještani Kuševca trpe". Posebno su istaknuli kako ovime ne žele skupljati poltičke bodove i da nisu protiv poduzetništva, ali se bez pritiska javnosti ništa neće postići.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.