Hrvatski radio

Radio Osijek

"Jedan krivi korak i ponovno smo na početku"

08.05.2020.

14:49

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

"Jedan krivi korak i ponovno smo na početku"

"Jedan krivi korak i ponovno smo na početku"

Foto: - / -

36 je novozaraženih u protekla 24 sata, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš i poručio kako opuštanja nema, epidemija nije završila. "Jedan krivi korak i ponovno smo na početku", upozorio je ministar. Novo žarište je na Braču, gdje su od jučer 22 osobe bile pozitivne na koronavirus.

"Svi ovi slučajevi nemaju veze s popuštanjem mjera, nadamo se da će ta brojka sutra biti puno manja" - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
Trenutno je potvrđeno ukupno 1161 osoba zaraženih koronavirusom, a ukupno 1689 osoba je ozdravilo. Nema preminulih osoba, ostaje broj 86. 13 je trenutačno na respiratoru, dosad je testirano ukupno 43378 osoba, od čega jučer 1448, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš. "Epidemija nije završila, opuštanje nema, moramo i dalje biti oprezni i pridržavati se higijenskih mjera", upozorio je ministar.
"Brojka od 36 je dokaz da se situacija može brzo promijeniti", rekao je Krunoslav Capak. "Srećom se ne radi o popuštanju mjera, na otoku Braču se radi o pacijentu koji se vratio iz bolnice a posjetili su ga brojni prijatelji. Od njih 37 koliko su bili u kontaktu, sada su 22 pozitivna. Što se tiče Dubrovnika, imamo 3 nova slučaja, ali to su tri člana iste obitelji.
"Izuzetno je važno pridržavanje ovih mjera. Da nije bilo toliko kontakata, ova se situacija mogla izbjeći", rekao je ministar Beroš.
"Današnje povećanje oboljelih je vezano za dva lokaliteta, jedno je Brač, a drugo Osijek. U Osijeku se radi o poznatim kontaktima. Situacija na Braču je značajnija promjena u odnosu na dane prije", rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare.
"Nastavit ćemo s mjerama popuštanja, situacija na jednom otoku u ovom trenutku nije opredjeljujuća za ono što radimo na razini cijele države", istaknuo je Božinović i pritom ostavio mogućnost da se Brač ostavi zatvorenim, a da se ostatak zemlje otvori. Izvijestio je da danas nije donesena nikakva nova odluka o e-propusnicama, ali niti neke druge epidemiološke odluke. "Rekli smo da idemo u liberalizaciju i od toga ne odustajemo, 11. svibanj je naveden kao datum kada će se razmotriti e-propusnice. Ta odluka se, kao i ostale, temelji na općoj epidemiološkoj situaciji. Danas je doživljavamo drukčije, ali riječ je o pojedinačnim ispadima koji ne bi trebali utjecati na cijelu državu'', kazao je.
Govoreći o otvaranju mogućnosti da više ljudi prijeđe granicu Hrvatske, Božinović je naglasio da će se za to morati propisati preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ''jer je to još uvijek epidemiološki izazovno''. Božinović je ponovno poručio da se popuštanje epidemioloških mjera ne smije shvatiti kao opuštanje.
Ponovio je da popuštanje ne smije shvatiti kao opuštanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.