Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedanaest preminulih, 441 novozražena osoba u pet slavonskih županija

21.11.2020.

10:21

Autor: Radio Osijek/AB

Jedanaest preminulih, 441 novozražena osoba u pet slavonskih županija

Jedanaest preminulih, 441 novozražena osoba u pet slavonskih županija

Foto: - / -

Jedanaest je osoba preminulo - osam u Osječko - baranjskoj i tri u Brodsko - posavskoj županiji od posljedica zaraze koronavirusom. U pet su slavonskih županija zaražene 441 osoba; najviše u Osječko - baranjskoj, 243 te u Vukovarsko - srijemskoj, 79.

U Osječko - baranjskoj županiji preminulo je osam osoba, a 243 na posljednjim su testiranjima pozitivne na koronavirus. Obrađeno je ukupno 560 uzoraka, od kojih su 243 s područja Osječko - baranjske županije pozitivni na koronavirus. Na području Osijeka i osječkih prigradskih naselja je 119 novopozitivnih, 16 je na području Valpova, 14 Belišća, 12 Đakova, deset je osoba s područja Našica, sedam Donjeg Miholjca i 5 s područja grada Belog Manastira. U općinama Bilje i Čepin je po deset novopozitivnih na koronavirus, po pet u Bizovcu i Koški, a po četiri na području općina Antunovac i Petrijevci. Po dvije novopozitivne osobe prebivalište imaju na području općina Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Viškovci i Vuka, a po jedna na području općina Magadenovac, Popovac, Erdut, Čeminac, Ernestinovo, Marijanci, Donja Motičina, Darda, Drenje, Podgorač, Šodolovci, Strizivojna, Trnava i Viljevo. Na bolničkom liječenju nalazi se 200 osoba, 46 u Općoj županijskoj bolnici Našice, 154 u KBC-u Osijek od kojih je 25 na respiratoru.
Preminulo je osam osoba: 7 u KBC-u Osijek, dvije ženske osobe iz Osijeka, 1940. i 1943. godište, dvije muške osobe iz Osijeka, 1932. i 1958. godište, ženska osoba iz Čepina, 1946. godište, muška osoba iz Ernestinova, 1943. godište i muška osoba iz Josipovca 1952. godište. Jedna ženska osoba iz Markovca Našičkog, 1959. godište preminula je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se danas prema evidenciji Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo nalazi 1938 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 22 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno niti jedno kršenje izrečene mjere samoizolacije. Nacionalni stožer donio je Odluku o dopunama odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Osječko-baranjske županije koja stupa na snagu danas, 21. studenoga i traje do 24. prosinca ove godine. Dopuna se odnosi na vjerske obrede u zatvorenim prostorijama gdje se broj prisutnih ograničava s obzirom na veličinu prostora na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano 4 metara četvornih površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ. Također se odnosi na preporuku da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama bude prisutno najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ, zatim preporuka jedinicama lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svom vlasništvu za sve vrste okupljanja.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko - posavske županije zabilježeno je 66 novih slučajeva zaraze koona virusom: u Slavonskom Brodu 46, općine Davor, Oriovac i Rešetari po 6, općina Oprisavci 4, grad Nova Gradiška te općine Bebrina, Brodski Stupnik, Klakar, Sibinj i Staro Petrovo Selo po 3, općine Cernik, Dragalić, Nova Kapela, Slavonski Šamac i Vrbje po 2, općine Bukovlje, Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Okučani i Velika Kopanica po 1 te 25 osoba s prebivalištem u drugim županijama.
 
U zadnja 24 sata preminule su tri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Doktor Josip Benčević" preminule su dvije osobe (M - 1937. godište i Ž – 1935. godište), a jedna je osoba preminula u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (M - 1957. godište). Preminule su osobe imale i niz drugih komorbiditeta. Hospitalizirane sz ukupno 63 osobe (2 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 49 osoba, a u novogradiškoj bolnici 14 osoba. Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 2.038 osoba (383 osobe više nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji posljednja 24 sata je 79 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (20 osoba iz Vinkovaca, 10 iz Županje, 9 iz Vukovara, 4 iz Otoka, po 3 osobe iz Borova, Bršadina i Cerne, po 2 iz Bobote, Ivankova, Lipovače, Markušice, Štitara i Vrbanje, te po 1 osoba iz Antina, Bošnjaka, Gaboša, Gradišta, Gunje, Jarmine, Komletinaca, Lovasa, Privlake, Račinovaca, Rajevog Sela, Retkovaca, Starih Jankovaca, Šiškovaca i Tordinaca), a nema preminulih osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3645, od kojih je 3060 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 58 osoba. Trenutno su u županiji 62 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 292 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 22580. U samoizolaciji na području županije su 1135 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 50 radnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 10 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 24 radnika (7 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je pozitivno 31 nastavnik i 41 učenik. U samoizolaciji se nalazi 42 nastavnika i 688 učenika.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 306 slučajeva zaraze koronavirusom, 271 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 35 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 805 osoba, a ukupno je testirano 15.810 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 195 uzoraka, od kojih je 16 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

Stigao nam je i najveći dio rezultata koje su obradili u Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, a tiču se briseva poslanih na analizu 19. studenog. Od ukupno 89 testiranih, negativnih je 44, njih 11 je još u obradi, a pozitivnih je 34. Osim toga, još tri nalaza od 18. studenog su pozitivni, pa u zadnja dva dana, brojimo ukupno 76 pozitivnih s područja Virovitičko-podravske županiji, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Među novih 37 pozitivnih (34 od 19. studenog, te troje od 18. 11.) je 19 osoba muškog i 18 ženskog spola, a dolaze s područja sljedećih gradova i općina – Slatina (9), Virovitica (7), Suhopolje (5), Pitomača (5), Gradina (2), Lukač (2), Orahovica (2), Špišić Bukovica (1), Čačinci (1), Nova Bukovica (1), Sopje (1), Mikleuš (1). Iz Stožera civilne zaštite VPŽ, apeliraju na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera. Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 1.275 osobe su se zarazile COVIDOM-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.