Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedanaesti Memorijal Darka Paurića i 77. rođendan Radio Osijeka

01.06.2020.

21:15

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Trosatni koncert održan je u našem velikom studiju zbog okolnosti s koronavirusom, no publika je uživala uz radio i gledajući prijenos uživo putem facebook stranice Radio Osijeka .

Osim što se na Memorijalima Darka Paurića sjećamo našeg glazbenog urednika koji nas je prerano napustio 2009. godine, jedinstvenim tamburaškim događajem promoviramo kvalitetu tamburaškog muziciranja i ističemo značaj tambure u hrvatskoj glazbi.

Ove godine koncert je organiziran 1. lipnja, na dan kada je prema poznatim povijesnim zapisima 1943. godine počelo emitiranje programa Radio Osijeka. Proslavili smo, dakle, 77. rođendan. Ovo je godina u kojoj slave i brojna velika imena hrvatske tamburaške glazbe tako da smo odlučili okupiti na jednom mjestu slavljenike: tamburaški sastav Zvona iz Đakova, Stjepana Jeršeka Štefa, Šimu Jovanovca i Antuna Nikolića Tucu. Đakovačka Zvona vrhunski su tamburaši koji ove godine slave 25 godina od osnutka, Stjepan Jeršek Štef obilježava 50 godina glazbene karijere, što je trebao proslaviti i velikim koncertom u Zagrebu, Šima Jovanovac svojih 55 godina karijere namjeravao je proslaviti s pet koncerata od kojih je jedan održan u Osijeku, a upitni su ostali koncerti koji su planirani kako bi se održali u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu.

Osnivač Slavonskih bećara i vođa nekadašnjeg velikog tamburaškog orkestra Radio Osijeka te naš dugogodišnji glazbeni urednik Antun Nikolić Tuca uz tamburu i tamburašku glazbu živi punih 70 godina tako da je ovogodišnji Memorijal bio prilika da istaknemo i njegov značaj u razvoju tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Memorijal je uveličao još jedan vrhunski tamburaški sastav, Žeteoci. I oni uskoro slave vrijednu obljetnicu- 30 godina kontinuiranog djelovanja.

Program i izvođači pripremljeni su i dogovoreni dan prije izbijanja krize izazvane epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, a tamburaška glazbena poslastica trebala je biti održana u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Zbog nove situacije bili smo prisiljeni odustati od takvih planova, a budući da nismo željeli prekidati tradiciju koju smo pokrenuli prije jedanaest godina, program je održan u našem velikom studiu. Trajao je preko tri sata, a prenosili smo ga izravno u našem programu te na društvenim mrežama. Koncert je vodila Danijela Šandor, voditeljica koja je na Radio Osijeku nastavila voditi Ritam Šokadije, emisiju koju je osmislio i godinama uređivao Darko Paurić.

Memorijal Darka Paurića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.