Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedinstveni programi u Hrvatskoj

24.04.2020.

16:28

Autor: Davor Lončarić

Foto: ilustracija - računalna tehnička skica, autor: Davor Molnar

Foto: ilustracija - računalna tehnička skica, autor: Davor Molnar

Foto: - / -

Dizajn za kazalište, film i televiziju / Scenografija za kazalište, film i multimediju / Kostimografija za kazalište, film i multimediju / Lutka za kazalište, film i multimediju na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku

Bez obzira na trenutačnu situaciju globalnog zastoja uobičajenog odvijanja nastavnih aktivnosti na svim razinama obrazovanja, na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku aktivno razmišljamo o unaprjeđenju kvalitete sadržaja koje nudimo polaznicima svojih studijskih programa- priopćeno je danas iz Akademije.

Imajući u vidu izazove s kojima se završeni studenti susreću na tržištu rada, nužnost kontinuiranog osuvremenjavanja izlaznih kompetencija u skladu s razvojem tehnologije, na Odsjeku za kreativne tehnologije uveli su u nastavne sadržaje s područja teorije i prakse dizajna kostima, scenskog prostora i scenskih lutaka veći broj digitalnih kompetencija koje, u današnje vrijeme, predstavljaju bitan alat za kvalitetno i suvereno ostvarivanje umjetničkih djela na području likovnosti izvedbenih umjetnosti u najširem smislu.

Postojeći studijski programi koji se realiziraju na Odsjeku za kreativne tehnologije i koji obrazuju buduće scenografe, kosimografe te dizajnere lutaka i lutkarske tehnologe, uz ključne tradicionalne vještine i metode oblikovanja kostima, lutaka i scenskog prostora, studente će osposobiti za multimedijalan pristup dizajnu za izvedbu uvođenjem nastavnih sadržaja koji prate razvoj suvremenih tehnologija i virtualnih alata koji se koriste za idejno oblikovanje i materijalizaciju likovnih rješenja za izvedbu od kazališta, televizije, igranog i animiranog filma do gaming industrije.

Stoga su i nazivi studijskih programa izmijenjeni u skladu s osuvremenjenim nastavnim sadržajima. Tako će se mladim zaljubljenicima u likovnost izvedbene umjetnosti u akademskoj godini 2020./2021. nuditi mogućnost studiranja na sljedećim studijskim programima: Preddiplomski sveučilišni studij Dizajn za kazalište, film i televiziju; Diplomski sveučilištni studij Scenografija za kazalište, film i multimediju; Diplomski sveučilištni studij Kostimografija za kazalište, film i multimediju; Diplomski sveučilištni studij Lutka za kazalište, film i multimediju.

"Uz sve navedeno, nastavljamo njegovati individualan pristup svakom pojedinom studentu u direktnoj nastavi, uz naglasak na eksperimentu, izučavanju specifičnosti medija te produbljivanje tehnoloških znanja i vještina svojih polaznika — sve u svrhu osobnog rasta i razvoja svakog polaznika u skladu s njegovim umjetničkim inklinacijama", priopćili su iz Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka.

3D računalno modeliranje, autor: Davor Molnar

 

 

02-davor-molnar-3d-racunalno-modeliranje.jpg

02-davor-molnar-3d-racunalno-modeliranje.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.