Hrvatski radio

Radio Osijek

„Jedna HR županija - jedna obnovljena kuća u BiH“

15.07.2016.

12:50

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković u Banja Luci su se sastali s banjalučkim biskupom monsinjorom Franjom Komaricom, a razgovarali su o aktualnoj situaciji u dijecezi.

Tom prigodom, dopredsjednik Jerković prezentirao je biskupu Komarici projekt „Jedna HR županija - jedna obnovljena kuća u BiH“, koji se realizira u suradnji sa županijama iz Republike Hrvatske i Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske posavine. Izjavio je također kako se na ovaj način šalje pozitivna poruka kako izbjegli Hrvati nisu i neće biti zaboravljeni, te da su takve inicijative i suradnje dobrodošle, a na njima se zalažem od početka svoga mandata i dalje ću na tome ustrajati.

Župan Galić izjavio je kako mu je dobro poznato što znači biti prognanik ili izbjeglica, te kako je sporo tekao proces obnove i povratka u Republici Hrvatskoj nakon mirne reintegracije, a posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Stoga mu je drago što županija na ovaj način može sudjelovati u obnovi obiteljske kuće i povratka jedne obitelji u Republiku Srpsku. Prirodno je da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju dobru suradnju i zajedničke strateške projekte, ali nam je u cilju pomoći svom narodu u BiH.

Biskup Komarica izrazio je svoje zadovoljstvo iznešenim, te je pozvao župana da svojim i svim drugim kolegama u Republici Hrvatskoj prenese pozdrave iz Banja Luke. Isto tako je izjavio kako mu je drago što je župan Galić svojim dolaskom pružio podršku Hrvatima u Banja Luci. Također je zamolio da se Hrvatima u BiH, posebno u Republici Srpskoj pomogne i na način prenošenja pozitivnih iskustava iz RH kada je riječ o pripremi projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU.

/priopćenje Ureda župana B.Galića/

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.