Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedna jabuka na dan - doktor iz kuće van

20.10.2020.

13:08

Autor: Željko Kovačević

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, Sara Mikrut Vunjak, dipl.iur. rukovoditeljica samostalne službe za promociju(fotoŽ. Kovačević)

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, Sara Mikrut Vunjak, dipl.iur. rukovoditeljica samostalne službe za promociju(fotoŽ. Kovačević)

Foto: - / -

Jabuka je jedna od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija, a prebogata je vitaminom C.

Jabuka sadrži antioksidanse i pektin, sastojke korisne za zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik i od moždanog udara. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti, jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.

U 2019. godini, ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. S tom proizvodnjom bavi se 19210 gospodarstva. U Hrvatskoj najzastupljenija je sorta idared (33 %),  slijedi golden delicious (13 %), jonagold (9 %), gala (7 %), grany smith (5 %) i ostale sorte koje čine 35 %. 

Najviše površina pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji. Obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava omogućuju proizvodnju kvalitetnih. Zbog kratkog puta od "polja do stola" jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Jabuke dozrijevaju na stablu, a ne u hladnjačama i pri transportu. Osim što to dopinosi kvaliteti i okusu jabuke, na taj se način dodatno čuva i okoliš, jer nema dodatnog transporta. Prema HAPIH-u, proizvodnja jabuka u Hrvatskoj se strogo kontrolira. 

"Kada govorimo o kvaliteti, i kada govorimo o nutritivnoj vrijednosti, moram istaknuti da postoje komparativne prednosti hrvatske jabuke u odnosu na onu uvoznu. Ako sve zanemarimo i uzmemo samo onaj prvi parametar, vidjet ćete kako naša jabuka ima više suhe tvari i više sladora od brojnih uvoznih jabuka. Uz to Hrvatska, u svojoj različitosti, ima djelove gdje se mogu proizvoditi jabuke vrlo visoke vrijednosti.", rekao je u povodu Svjetskog dana jabuka ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, u programu Radio Osijeka. 

Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači jabuka u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona. Najveći proizvođači u EU su: Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća tona. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.