Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedna novozaražena, jedna preminula osoba

15.05.2020.

15:04

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata koronavirusom zaražena tek jedna osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije. Jedna je osoba preminula.S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju sljedeća konferencija za medije bit će u ponedjeljak.

"Ukupno su oboljele 2222 osobe, 51.568 testiranja, od čega 1228 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih nalaza je "4,43%. Imamo jednu preminulu osobu u KBC Split koja je 1923. godište, bila je korisnica Doma u Makarskoj. Ukupno preminulih je 95. Na respiratoru je osam pacijenata. Hospitaliziranih 142, otpuštenih imamo 716, a oporavljenih kod kuće 1153. Ukupno oporavljenih 1869 osoba u RH, izvijestio je ministar zdravstva
Novooboljeli je kontakt oboljele osobe koja radi u Domu za starije osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji.
"Od 18. svibnja ukidaju se ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, omogućava se uspostavljanje redovnog voznog reda", objavio je ministar Davor Božinović.
Slovenija je prva zemlja u EU koja je proglasila kraj epidemije. Kada se to može očekivati u Hrvatskoj?
"Proglašavanje završetka epidemije je prema novom zakonu provodi se tako da HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada. To je jedna epidemiološka procjena koja se bazira na težini, opasnosti od bolesti, na transmisiji bolesti u pučanstvu, na opasnosti ponovnog dolaska u RH i na temelju broja oboljelih", odgovorio je na novinarsko pitanje ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.
Što se tiče uputa za izbore, Capak kaže da je to pitanje za Državno izborno povjerenstvo, a ne za Stožer civilne zaštite. "Kada dobijemo pitanja od DIP-a onda ćemo sjesti i dogovoriti se oko toga koji bi bili prijedlozi epidemiološke struke", dodao je.
Ima li posebnih propisa za primjerice hotelske praonice rublja, zanimalo je novinare. "Nema posebnih uputa, ali smatramo da ako se obavlja uz mjere zaštite da tu nema problema. Virus ugiba na 56 stupnjeva, a osjetljiv je na dezificijense i deterdžente", rekao je Capak.
Dio putnika iz zrakoplova iz Frankfurta požalio se da nije bio osiguran dovoljan fizički razmak. Ima li odgovornosti poslovanja tvrtke? "To je pitanje za tvrtku, mi smo dali vrlo precizne upute, oni su tada imali propisane svoje standarne operativne postupke. Jesu li se oni toga držali, mi nismo nadzorno tijelo, to trebate pitati operatera",rekao je ravnatelj HZJZ-a.
Ukunpo 13 osoba s toga leta je oboljelo. Devet su radnici, a četiri su putnici u zrakoplovu ili njihovi kontakti. Capak nije htio odgovoriti na pitanje je li obolio netko od osoblja u zrakoplovu, "a zbog GDPR-a i čuvanja identiteta osoba".
S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, izvijestio je Božinović, sljedeća konferencija za medije bit će u ponedjeljak, a tijekom subote i nedjelje samo će izdati priopćenja koja će poslati medijima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.