Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedna novozaražena osoba u Brodsko-posavskoj županiji

18.05.2020.

10:27

Autor: Radio Osijek//Hina/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije jedna je nova oboljela osoba od COVID-a19, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije .

Novooboljela osoba nije povezana sa povratkom grupe radnika iz Švedske te se obavlja epidemiološka obrada njezinih kontakata.
Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 33. Aktivno je 17 slučajeva, ozdravljenih je i dalje 15 osoba. Jedna je osoba preminula od posljedica COVID-a19.
Inače, ovoga se tjedna očekuje povratak 20 od 26 radnika Đuro Đaković Montaže s gradilišta u Švedskoj, a u toj zemlji ostaje šest radnika od kojih četiri imaju simptone zaraze, potvrdilo je prije tri dana načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković. U Švedskoj, kazao je, ostaju četiri radnika koji imaju simptome koji ukazuju na moguću zarazu covidom i dva radnika u slučaju da im pomognu.
Gradilište spalionice smeća na kojoj su radnici ĐĐ Montaže radili zatvara se 19. ili 20 svibnja.
"U stalnom smo kontaktu s njihovim poslodavcem. Tvrtka je osigurala pet kombija kojima bi se ta skupina od 20 radnika trebala vratiti u Hrvatsku. U kombijima će radnici biti raspoređeni u skupinama kako su i inače dijelili sobe u Švedskoj", rekao je Bošnjaković.
U Hrvatsku se već vratila jedna skupina od 20 radnika s Montažing gradilišta u Švedskoj. Za njih devet zasad je potvrđeno da su pozitivni na koronavirus, a zaraza je potvrđena i kod šest članova njihovih obitelji.
Ta je skupina u Hrvatsku stigla zrakoplovom iz Frankfurta. Na letu je bilo i drugih putnika i nije bilo moguće utvrditi izvor njihove zaraze. Iz Croatie Airlinesa potvrdili su u nedjelju da su dva pilota s leta Frankfurt - Zagreb od 2. svibnja, pozitivna na koronavirus, dok su svi ostali članovi kabinske posade koji su bili u izravnom kontaktu s putnicima, prema rezultatima dijagnostičke obrade - negativni.
Podsjećaju da je letom Frankfurt-Zagreb, od 1. travnja do 10. svibnja, vezano za pandemiju koronavirusa, omogućen povratak u Hrvatsku više od 3500 hrvatskih građana, uz dosljedno poštivanje svih odluka i preporuka europskih, njemačkih i hrvatskih javnozdravstvenih i zrakoplovnih vlasti. Za sve te putnike, kao potencijalne donosioce zaraze, prema odlukama javnozdravstvenih vlasti, po dolasku u Hrvatsku je bila propisana samoizolacija od 14 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.