Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedna novozaražena osoba u Osječko-baranjskoj županiji

27.04.2020.

11:26

Autor: Davor Lončarić

Jedna novozaražena osoba u Osječko-baranjskoj županiji

Jedna novozaražena osoba u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: - / -

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović izvijestio je kako je u posljednja 24 sata otkriven jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o osobi iz Briješća koja je bila u samoizolaciji.

U Osječko-baranjskoj županiji više je osoba izliječeno nego što je zaraženo. Uz pet izliječenih u posljednja 24 sata broj izliječenih od COVID-19 bolesti popeo se na 65. U posljednja 24 sata testirano je 14 uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo te 35 u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Nema novih smrtnih slučajeva tako da je i dalje aktualna brojka od sedam preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji od početka epidemije. 

U Kliničkom bolničkom centru u Osijeku trenutačno je hospitaliziano 17 pacijenata i njihovo je stanje dobro, a virusom je zaraženo devet djelatnika KBC-a, izvijestio je načelnik Stožera Goran Ivanović. U Našicama je i dalje jedna osoba na kućnom liječenju, a u Općoj županijskoj bolnici Našice nema pacijenata oboljelih od koronavirusa. U respiracijskom centru nema pacijenata. 

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 85 osoba i od jučer njie zabilježeno nijedno kršenje te mjere. 

Ivanović je odgovorio i na pitanje novinara- zašto se ne testiraju djelatnici domova za starije i nemoćne prije dolaska na posao. Rekao je kako četiri tima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo vode brigu i kontroliraju sve domove za starije i nemoćne te da će ravnatelj Zlatko Pandžić i pismeno novinare obavijestiti o tome kako se kontrolira kvalitetno i nema potrebe za posebnim testiranjima. 

- Dolaze nam često upiti za one koji dolaze iz drugih zemalja u Hrvatsku pa da pojasnimo da za njih postoje dvije opcije samoizolacije. Prva je ako će se vratiti u roku od 72 sata nazad u zemlju odakle dolaze i onda dobiju propusnicu na 72 sata za vrijeme kojih moraju biti u samoizolaciji u Hrvatskoj. Ako se vraćaju nakon 5 ili 7 dana, onda im na granici izdaju rješenje o samoizolaciji, a za propusnicu s kojom bi se vratili natrag u zemlju odakle su došli moraju se obratiti lokalnom stožeru – pojasnio je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Propusnice su se pregledavale na 7 stalnih nadzornih punktova na granicama županije. Od 2.117 kontroliranih građana na ulazima i izlazima iz Osječko-baranjske županije, prvi put od izdavanja propusnica do danas - nije zatečena niti jedna osoba bez propusnice.

Press Stožera civilne zaštite, Goran Ivanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.