Hrvatski radio

Radio Osijek

Jedna novozaražena osoba u pet slavonskih županija

02.05.2020.

13:12

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: portal TVnašice.com

Foto: portal TVnašice.com

Foto: - / -

Na temelju nalaza uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata na području pet županija na istoku zemlje otkrivena je samo jedna osoba zaražena koronavirusom. Riječ je o osobi iz Koške koja se već nalazila u samoizolaciji i kontakt je ranije oboljelih osoba.

Tako su na području Osječko-baranjske županije ukupno zaražene 122 osobe. Broj oporavljenih je 83, a u samoizolaciji je 178 ljudi.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirana je 21 osoba, nema pozitivnih na koronavirus i broj zaraženih je i dalje 40. Ukupno je od izbijanja epidemije testirana 1101 osoba. Zbog COVID-a19 nitko nije na bolničkom liječenju, a kako je izvijestio Stožer civilne zaštite te županije, od jučer se još dvije osobe vode kao izliječene – obje su iz Vinkovaca. Ukupno je na tom području 19 oporavljenih od COVID-a19. U samoizolaciji se nalazi 526 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana primljene su 3 prijave o kršenju samoizolacije, te je provjerom utvrđeno da su u sva tri slučaja prijave bile osnovane.
Više od mjesec dana u Požeško-slavonskoj županiji nije otkrivena ni jedna novozaražena osoba, a od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. Jučer je jedan uzorak poslan na analizu, a ukupno je testirano 430 osoba. U samoizolaciji se trenutno nalazi 324 osobe.
I iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije stižu dobre vijesti. Jedanaesti dan zaredom u toj županiji nema novozaražene osobe. Zaraza je utvrđena kod šestero ljudi, dvije imaju klinički slabe simptome bolesti COVID 19, a od izbijanja epidemije jedna se osoba oporavila.
Kako je priopćeno, zbog dolaska većeg broja ljudi iz inozemstva u samoizolaciji se sada nalazi 467 osoba.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna, kako bi se što manje izlagali i time smanjili rizik od zaraze korona virusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu. Iz svih stožera ističu kako svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade.
Slijedom epidemioloških mjera u Hrvatskoj svi koji ulaze na područje Republike Hrvatske iz drugih zemalja obvezno moraju biti u karanteni ili samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.