Hrvatski radio

Radio Osijek

Jednaesti Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama

05.10.2020.

07:15

Autor: Radio Osijek

fotografija Krunoslav Inhof

fotografija Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Našicama, gdje je održana i 11. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Sastao se s našičkim gradonačelnikom Josipom Miletićem te osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te je otvorio radove na rekonstrukciji Trga FranjeTuđmana.

Svrha je Savjeta da kao savjetodavno tijelo koordinira provedbom korištenja sredstava fondova Europske unije u sklopu Projekta za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema kojim je osigurano  gotovo 19 milijardi kuna za brojne projekte razvoja pet slavonskih županija. 

Premijer Andrej Plenković u izvijestio je kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi. " Povećanje je to od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru". Ocijenio je kako je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u posljednjih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, njezinih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostala područja života. "Unatoč pandemiji koronaviursa, uspjeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravodobnim smo otvaranjem osigurali gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu, odradili smo predsjedanje Vijećem EU, a sada krećemo na zacrtane aktivnosti Vlade - socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje. Po prvi je put osigurana nova pretpostavka - 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za našu kohezijsku politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj". Dodao je kako se radi na redigiranju razvojne strategije do 2030. godine, koja je izrađena prije pandemije i izmijenjenih gospodarskih okolnosti te rekao kako je u tijeku finalizacija tog dokumenta. 
Plenković je najavio da će se danas proširiti razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte, te utvrdili oni za koje do sada nisu bila osigurana sredstva.
Ističe kako će se u razvojni sporazum uključiti strateški projekti . njih 38, vrijednih 10,7 milijardi kuna. "Nastavit ćemo s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, Osijek i Slavonski Brod, s programom integrirane, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, a sve u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja".

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Nataša Tramišak rekla je kako su u Osječko-baranjskoj županiji dosada ugovoreni projekti u vrijednosti većoj od pet milijardi kuna, a dosad je isplaćeno 2,7 milijardi. U  Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno je 2,8 milijardi kuna, a isplaćeno 1,6 milijardi kuna. U svih pet županija provode se i zajednički projekti, putem pogranične suradnje, vrijedni više od četiri milijarde kuna, nastavila je Tramišak. Najavila je kako je u sklopu priprema za novo programsko razdoblje Europske unije  od 2021. do 2027. godine Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova osiguralo tehničku pomoć Svjetske banke za izradu teritorijalne strategije za projekt "Slavonija, Baranja i Srijem". Nakon brojnih sastanaka definirane su ključne strateške grane gospodarstva: ulaganje u informacijsko-komunikacijske tehnologije, prehrambeno-prerađivačke industrije, drvno-prerađivačke industrije i daljnji razvoj kontinentalnog turizma.

Podsjetila je kako je u Razvojnom sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpisanom 2018., u svih pet slavonskih županija bilo ugovoreno 13 projekata, vrijednih 681 milijun kuna, a današnjim potpisivanjem dodatka 2., strateški projekti u tome sporazumu povećat će se na više od 11 milijardi kuna.

Kako je najavljeno, neki od strateških projekata u tome dodatku sporazuma su projekt izgradnje i opremanja novog osječkog Kliničkog bolničkog centra, vrijedan dvije milijarde kuna, izgradnja Gospodarsko centra u Osijeku, u vrijednosti od 354 milijuna kuna te rekonstrukcija i proširenje osječke Zračne luke, vrijedna 395 milijuna kuna.

Po završetku sjednice Savjeta potpisani su i uručeni ugovori i odluke za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Uoči sjednice Savjeta premijer Andrej Plenković označio je početak radova na rekonstrukciji našičkog Trga dr. Franje Tuđmana, u sklopu velikog projekta obnove kulturne baštine. Riječ je o projektu rekonstrukcije dvoraca Pejačević -Projekt je to koji će unaprijediti infrastrukturu grada Našica te je iznimno značajan. Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama dogovoren je dodatak Razvojnom sporazumu, vrijedan više od 10 milijardi kuna. "To nam govori da je u ovom dijalogu Vlade i županija identificirano sve ono što je strateški bitno za Slavoniju i da ćemo i u drugom mandatu nastaviti politiku pomoći Slavoniji i slavonskim županijama". Osječko-baranjski župan Ivan Anušić poručio je kako su za razvoj istoka Hrvatske ključne inicijative koje prvenstveno dolaze s lokalnih razina. 

Na kraju svojeg posjeta Slavoniji predsjednik Vlade Andrej Plenković obići će prostorije knjižnice Slovačkog centra za kulturu Našice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.