Hrvatski radio

Radio Osijek

Jednaki uvjeti za sve na tržištu razvrstavanje otpada

28.02.2019.

15:14

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Tvrtka Folding iz Josipovca jedna je od najvećih u području zbrinjavanja otpada u Slavoniji i Baranji. Zapošljava 50 djelatnika i mjesečno obradi 500 tona otpada. Tvrtku je posjetio župan Ivan Anušić kako bi se upoznao s procesom obrade otpadnih materijala, ali i saznao o uvjetima poslovanja

U posljednje vrijeme cijena plastičnog otpada drastično je pala pa se tvrtke poput Foldinga suočavaju s financijskim teškoćama zbog, kako je rekao direktor Vlado Ivković, "neravnopravnih uvjeta na tržištu zbrinjavanja otpada". Prema njegovim riječima u lancu prikupljanja, razvrstavanja i obrade otpada uključeni su građani, javno-komunalne tvrtke, te tvrtke poput Foldinga, koje obrađuju otpad. Kada je riječ o plastičnom otpadu iskoristivo je svega 15 posto. To je dio koji se može vratiti u proizvodnju plastične ambalaže, a najveći dio nažalost u većini hrvatskih sortirnica ne može se obraditi i vraća se kao nekorisni otpad. U lancu zbrinjavanja otpada jedino tvrke koje sudjeluju u njegovu razvrstavanju i obradi izravno su izložene tržišnoj utakmici, a kako je cijena plastičnog otpada na svjetskom tržištu drastično pala, suočeni su s financijskim problemima. Stoga je direktor Ivković pozvao Ministarstvo zaštite okoliša i Fond da se uključe kako bi i tvrtke poput Foldinga kroz određene financijske beneficije bile u ravnopravnijem položaju s javno-komunalnim i drugim subjektima u lancu zbrinjavanja otpada. "Iako se radi o privatnoj tvrtki Županija je spremna savjetodavno i kroz lobiranje prema mjerodavnim institucijama pomoći u rješavanju toga problema", rekao je župan Anušić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.