Hrvatski radio

Radio Osijek

Jednoglasno za obnovu Sokolskog doma

15.12.2015.

14:18

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici su bili jednoglasni: DA obnovi Sokolskoga doma koji nakon 85 godina od izgradnje treba temeljitu obnovu. Vijeće je potvrdilo projekt rekonstrukcije sportskog centra "Sokolski dom" te raspisalo javni natječaj za povjeravanje na upravljanje, korištenje i održavanje tog doma.

 

Riječ je o reprezentativnoj građevini, izgrađenoj 1928. godine, u koju se dugo nije ulagalo, a koja već 85 godina služi kao gimnastička dvorana.
Osječki je gradonačelnik Ivan Vrkić naveo kako je cilj projekta kroz planiranu rekonstrukciju postojeće građevine dobiti suvremeni sportsko-rekreacijski kompleks, koji će svojom veličinom i funkcionalnošću zadovoljiti potrebe grada za zatvorenim i otvorenim prostorima za sportsku gimnastiku po svim dobnim skupinama i selekcijama, odnosno za treninge osječkih gimnastičkih klubova.  Također, kompleks "Sokolskog doma", koji se prostire na 10.634 četvornih metara, i nakon rekonstrukcije mora imati u svojoj ponudi klizalište zimi  te služiti za provođenje sportskih aktivnosti djece i mladih, kao i za izvođenje tjelesne i zdravstvene kulture. "S obzirom da Grad Osijek trenutno nije u mogućnosti financirati izvođenje radova, Gradsko vijeće donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za povjeravanje na upravljanje, korištenje i održavanje doma na razdoblje do 40 godina", pojasnio je Vrkić.
Budući upravitelj "Sokolskoga doma" upravljao bi ovom sportskom građevinom kroz vrijeme do 40 godina, isključivo o svom trošku, a duljina roka povjeravanja na upravljanje bit će razmjerna uloženom iznosu ulaganja u rekonstrukciju, na način da se za svakih uloženih 500.000 kuna ugovara jedna godina upravljanja. Od budućeg se upravitelja očekuje da ukloni postojeće pomoćne zgrade u dvorištu objekta te izgradi i uredi vanjska igrališta za rukomet, košarku i odbojku na pijesku, atletsku stazu te klizalište hokejaških dimenzija. I najvažnije, potrebna je potpuna rekonstrukcija postojeće građevine zgrade "Sokolskog doma" s dogradnjom centralne gimnastičke dvorane s montažno-demontažnim tribinama za gledatelje i potrebnim pratećim sadržajima od minimalno 800 kvadrata.
S obzirom da je sjednica Gradskog vijeća sazvana samo s ove dvije točke dnevnoga reda, vijećnika Krešimira Bubala (HDSSB) zanimalo je zašto je odjednom sve to toliko hitno, iako se i sam složio da se na rekonstrukciju doma čeka već godinama te da je nužno da se konačno krene u taj projekt. "Zgrada Sokolskog doma zaštićena je kao kulturno dobro i dugo se čekalo na izradu elaborata konzervatorsko-restauratorskih istraživanja. Sada kada smo konačno dobili svu potrebnu dokumentaciju, nema smisla više čekati i odugovlačiti To je jedini razlog", odgovorio je gradonačelnik Vrkić nakon čega su obje točke usvojene jednoglasno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.