Hrvatski radio

Radio Osijek

Jesen će prije svega ovisiti o nama samima

12.08.2022.

15:19

Autor: HRT Radio Osijek

Pozitivan test na koronavirus

Pozitivan test na koronavirus

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U posljednja 24h na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je 125 novopozitivnih na koronavirus, hospitalizirano je 29 osoba, a nažalost preminula je jedna osoba. Za usporedbu 12. kolovoza prošle godine na području županije imali smo svega pet novopozitivnih osoba, dok se na bolničkom liječenju nalazilo njih devet i već tada su bila sve glasnija upozorenja kako su ispred nas ponovno teški mjeseci. 

S obzirom kako trenutačno bilježimo puno veće brojke mnogi se stoga pitaju kakva je jesen pred nama ove godine Za točna predviđanja morali bi imati kristalnu kuglu, ali ono što možemo reći je kako će jesen dosta ovisiti o samom virusu, hoće li se nešto događati s njim odnosno hoće li mutirati, ali i u velikoj mjeri, kao što je i dosad bio slučaj s covidom, ovisit će najviše o nama, kaže šef epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. Nikola Kraljik koji, unatoč već visokim ljetnim brojkama, ipak ne očekuje situaciju kakvu smo imali prošle jeseni Logično bi bilo za očekivati da ne bi trebali imati velik broj oboljelih, ali ako ih i bude to će biti s blažim kliničkim slikama, prije svega zahvaljujući cijepljenju, ranijem preboljenju, ali i omikronu. Veliku ulogu će ponovno imati i odgovorno ponašanje građanje i stvarno ne očekujem novo zaključavanje i ograničavanje, jer život mora ići dalje. A to ćemo najlakše postići ako procijepljenost stanovništva bude na razinama na kojima je bila prošle godine Dosad smo odradili dobar posao, s oko 60% procijepljenih na području naše županije, ali tako moramo i nastaviti, ističe Kraljik te dodaje Svi oni koji su dobili dvije doze te nakon toga i preboljeli virus, ako je to bilo krajem siječnja ili početkom veljače, oni su sada kandidati da prime barem još jednu dozu. Kako je u ponedjeljak blagdan Velike Gospe dr. Kraljik je poslao i posebnu poruku svim hodočasnicima Molim ih da se odgovorno ponašaju, pogotovo oni stariji i kronični bolesnici, neka se zaštite maskom i drže distancu, bez obzira što nikakve takve službene mjere nisu na snazi.


Što se cijepljenja tiče u prostorima NZZJZ OBŽ u Drinskoj ulici cijepiti se može svakog četvrtka od 8-13h, a Domu zdravlja Osijek utorkom u popodnevnim satima.


Više o ovoj temi poslušajte u razgovoru s dr. Kraljikom:

Dr. Nikola Kraljik iz NZZJZ OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.