Hrvatski radio

Radio Osijek

"Jesen kod Šenoe"

10.10.2020.

11:15

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek / HV

foto Radio Osijek / HV

Foto: - / -

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja i listopada kao mjeseca zdravlja grudi, u Osijeku je danas na Šenoinu trgu održana manifestacija "Jesen kod Šenoe" .

Organizator je osječka udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara, Mammae klubom Osijek i Udrugom "ColonOS".

Kako je istaknula osnivačica udruge oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" Veselinka Kastratović, ovu su akciju dugo planirali: "Htjeli smo u listopadu, koji je inače mjesec zdravlja grudi, povezati s današnjim Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Građanima smo htjeli u ovo vrijeme pandemije poslati poruku da se unatoč opasnostima i strahovima može nastaviti s radom. Osim toga željeli smo čuti ljude koji imaju zdravstvenih problema, upitati ih koliko im je teško doći na preglede i kontrole, te pomoći ljudima da ima što manje strahova i depresija", rekla je Kastratović i dodala kako ih tijekom cijele pandemije nitko nije nazvao i upitao treba li Udruzi pomoć: "Problem je i što osobe oboljele od karcinoma moraju na kontrole barem svakih 6 mjeseci, a na pregled poput ultrazvuka se ne može doći po 8 ili 10 mjeseci. Za kontrole i preglede kod koronarnog sustava se čeka i po godinu dana i prema onome što smo doznali od ljudi pomaka nema, a sustav nas ne podržava", istaknula je Veselinka Kastratović.

Javljanje "Leteće ekipe" - Veselinka Kastratović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.