Hrvatski radio

Radio Osijek

Jesmo li ravnopravni građani EU?

07.05.2018.

11:53

Autor: Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Europska unija je zamišljena kao zajednica građana koji su ravnopravni, a iako je Hrvatska članica već 5 godina, postoje područja u kojima to još uvijek nije tako - istaknula je europarlamentarka Biljana Borzan na današnjem predavanju na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Povodom obilježavanja Dana Europe, Europski dokumentacijski centar Knjižnice i Katedra za europsko pravo u suradnji sa Studentskim Zborom Pravnog fakulteta u Osijeku organizirali su tribinu "Jesmo li ravnopravni građani u EU?". Kao gošću na tribini pozvali su Biljanu Borzan koja je dobila EU Oskar za parlamentarku godine u području ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Jedna od najaktivnijih europarlamentarki napomenula je na tribini kako je na članicama Europske unije koje su diskriminirane, da tu neravnopravnost dokažu i Uniju učine boljom i pravednijom: "Hrvatska je članica Europske unije 5 godina i neke stavi još uvijek postoje koje moramo riješiti gdje smo neravnopravni. Naime, Europska unija je zamišljena kao zajednica građana koji su ravnopravni i jednaki, ali to na žalost nije tako u svakom detalju. Na nama, koji se osjećamo diskriminiranima i koji smo dokazali te diskriminacije, je da se borimo i da se te razlike miču. Moramo nastojati svakim danom EU činiti boljom i pravednijom, odnosno da bude ugodna za život svih njezinih građana", rekla je Borzan i dodala kako su najveće diskriminacije uočene na jedinstvenom europskom tržištu. Na njemu bi plasman roba i kvaliteta robe, te internetska trgovina i dostava paketa trebale biti ujednačene, no tu ipak postoje razlike koje se nastoje ukloniti.

Moderatori Tribine bili su su: Izv. prof. dr. sc Tunjica Petrašević, prodekan za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije, Ljiljana Siber, voditeljica Knjižnice i Europskog dokumentacijskog centra i Fran Papac, predstavnik Studentskog zbora Pravnog Fakulteta u Osijeku.

Program Dana Europe pogledajte na internetskim stranicama Pravnog fakulteta u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.