Hrvatski radio

Radio Osijek

Jom Hašoa - dan patnje, mučeništva i junaštva

21.04.2020.

12:28

Autor: Neven Knežević

Jom Hašoa - dan patnje, mučeništva i junaštva

Jom Hašoa - dan patnje, mučeništva i junaštva

Foto: - / -

U povodu Jom Hašoa, dana patnje, mučeništva i junaštva koji se obilježava u sjećanje na ustanak Židova u varšavskom getu 1943. godine i Židovska općina Osijek odaje počast žrtvama Holokausta kada je tijekom Drugog svjetskog rata stradalo 6 milijuna pripadnika židovskog naroda

Zbog mjera sigurnosti uslijed epidemije izazvane korona virusom komemoracija ove godine nije održana već se tijekom dana pojedinačno i bez okupljanja kod spomenika "Majka i dijete" u parku Oscara Nemona  postavljaju kamenčići i polaže cvijeće u sjećanje na stradale u Holokaustu. "Jom Hašoa", rekao je predsjednik Židovske općine Osijek Željko Beissmann, "obilježava se u sjećanje na ustanak Židova u varšavskom getu 1943. godine koji je počeo 27. nissana po hebrejskom kalendaru, tako da se svake godine obilježava u travnju ili svibnju. Tada je nakon mjesec dana u krvi ugušen ustanak i svirepo je ubijeno više od 7000 Židova." Tijekom Drugog svjetskog rata uništena je i gotovo cijela populacija Židova u Osijeku. Od 3500 pripadnika koliko ih je tu živjelo prije rata u Holokaustu su stradale 2000 Židova, a ostali su iselili, tako da je sada u najvećem slavonskom gradu preostalo svega stotinjak pripadnika židovskog naroda. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.