Hrvatski radio

Radio Osijek

Jom Hašoa: "Sjeti se, nemoj nikada zaboraviti"

05.05.2016.

15:07

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupom sjećanja kod spomenika Majka i dijete u parku Oskara Nemona i u Osijeku je obilježen Jom Hašoa, dan patnje, mučeništva i junaštva. Židovi diljem svijeta danas se sjećaju šest milijuna ubijenih sunarodnjaka, žrtava nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položila izaslanstva osječke Židovske općine, Grada i Županije. Predvodili su ih zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš i zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin.

Židovska zajednica u Osijeku bila je jedna od najvećih na istoku Hrvatske, a njezini su članovi bili nositelji gospodarskog života, podsjeća tajnik Židovske općine Dragutin Kohn. U Drugom svjetskom ratu, po njegovim riječima, sabirni logori za transport u Auschwitz bili su na Tenjskoj cesti i u Đakovu.
"Holokaust vrišti i danas" - rekao je novinarima na svečanosti član Židovske zajednice prof.dr. Vilim Herman. Autor više desetaka znanstvenih i stručnih radova iz područja radnog i socijalnog prava pripadnik je pete generacije osječke obitelji, u kojoj je jedino njegov otac izbjegao sudbinu šest milijuna žrtava. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj  raste antisemitizam, mržnja i netrpeljivost - ocijenio je, među ostalim, u obraćanju građanima okupljenim na svečanosti predsjednik Židovske općine u Osijeku Željko Bajsman. Podsjetio je i na povike "Za dom spremni!" na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Izraela. Ustvrdio je kako je pritom "izostala reakcija državnoga vrha, iako je bio tamo".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.