Hrvatski radio

Radio Osijek

Još jedna "pljačka" OPG-ova

13.07.2015.

15:04

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bude li se Kodeks o otkupu žitarica i uljarica primjenjivao ove godine, bit će to nova pljačka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Smatraju to predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ koji su konferenciju za novinare u Čepinu organizirali na temu žetve pšenice.

Predsjednik Antun Laslo kaže kako je riječ o javnoj pljački OPG-ova jer je Kodeks donesen polovinom studenog 2014., kada je sjetva pšenice već bila obavljena. Predlaže zajednički sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, sjemenarima i otkupljivačima na kojem bi trebale biti definirane potrebe otkupljivača te najbolji sortiment da se one zadovolje "Mi se ćemo sijati ono što se od nas traži, ali želimo imati cijenu koja jamči isplativost proizvodnje pšenice". Tajnik udruge Miroslav Kovač upozorio je ponovno na problem otkupne cijene, koja se u Hrvatskoj već godinama ne zna ni nakon završetka žetve. A sve bi trebalo biti jednostavno kad bismo se pridržavali europskih uredbi o regulaciji tržišta "Hrvatska ima instumente, Europska unija joj je to dala, mi smo članica Europske unije i naša Vlada i Ministarstvo poljoprivrede trebali bi se držati onih instrumenata i onih načina prema kojima može intervenirati u ovako načeto i neorganizirano tržište pšenice, kao što je to u Hrvatskoj danas". 
Netočni su i navodi da cijenu formiraju tržišta u okruženju s obzirom na to da je trenutačna cijena pšenice u Europi 1,50 za kilogram. Ogroman je problem i što smo iz godine u godinu sve više prehrambeno ovisni. Tako je  prošle godine izvezeno oko 480 tisuća tona žitarica iz Hrvatske.
"To je ogromna količina žitarica koja nije kod nas samljevena, prerađena i distribuirana, koja nije kod nas zaposlila mlade ljude, ne samo seljake, nego i intelektualce i inženjere i doktore".    
A trebalo bi biti upravo suprotno, u zemlji koja bi prema raspoloživim resursima mogla-kako to često ističemo-prehraniti barem petnaestak milijuna ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.