Hrvatski radio

Radio Osijek

Još jedno Slavonsko sijelo u Osijeku

18.02.2023.

22:16

Autor: HRT Radio Osijek

Pajini tamburaši

Pajini tamburaši

Foto: TD D.Lončarić / TD Pajo Kolarić

Tamburaško društvo Paje Kolarića i ove je godine - po 52. put organiziralo Slavonsko sijelo. Uz Pajine mlade tamburaše i Ravnicu Studentski centar bio je mjesto glazbe, plesa i slavonskih specijaliteta. 

Studentski centar u Osijeku i ove je godine na Slavonskom sijelu ugostio Pajine članove, ali i sve one koji vole dobru zabavu, pjesmu i ples. Stolovi nisu bili prazni. Po dobrom slavonskom običaju ne dolazi se praznih ruku. Našlo se tu pečenja, tradicionalnih slastica, gužvara oš s makom ili orasima i onih drugih od dizanog tijesta što autor naziva ne zna, al bili su za prste polizat. Kremastih kolača, torti. A da sve bolje klizi na stolovima je bilo i domaće prepečenice, vina... A u društvu je sve slađe, pa još kad krenu prsti prebirat po žicama, pusti se glas i svaka je večer kratka i lako se zađe u sitni sat. Nisu ni domaćini bez iskustva. Pajevci su se pobrinuli da sve bude još veselije. Pripemili su tombolu, nagrade za najljepšu dječju, žensku i mušku nošnju, pa najljepše uređen stol. 

Sijelo su posjetili i gradski čelnici - gradonačelnik Ivan Radić, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin te saborski zastupnik Goran Ivanović. 

U izboru najljepših nošnji i etno kreacija sudjelovala je Katarina Dimšić, magistrica etnologije i muzeologije. Nagradu za najljepšu dječju narodnu nošnju dobio je Šime Žepina, a drugi je bio Maro Dukić. U konkurenciji najljepših muških nošnji pobijedio je Mijo Dimšić s nošnjom iz Sikirevaca, drugi je bio Ivica Grekša u nošnji iz đakovačkog kraja, a treći Denis Petrušić s nošnjom iz Darde. Najljepša ženska nošnja vlasništvo je Kristine Havas iz Vetova, drugu je nagradu osvojila Natalija Babaja s baranjskom nošnjom, a treću Elena Dumančić čija je nošnja stigla iz Petrinje. 

Ove su godine prvi put dodijeljene nagrade i sudionicima sijela koji su došli odjeveni u etno kreacije, odnosno nosili su dijelove starih narodnih nošnji ili odjevne predmete ukrašene etno motivima. Među muškarcima je pobijedio Dražen Vučak, a drugo su mjesto podijelili Marin Bando i Hrvoje Karalić. Zanimljive su bile i ženske etno- kreacije. Pobijedila je Marija Herceg s dijelovima nošnje stare 70 godina, druga je bila Lidija Blagojević, a treća Maja Farkaš. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.