Hrvatski radio

Radio Osijek

Još samo dva dana do OLJK-a 2017.

27.06.2017.

18:45

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto manje od dva dana prije otvorenja 17. Osječkog ljeta kulture, održana je konferencija za novinare u velikoj vijećnici gradske uprave .

S obzirom na to da je Grad Osijek nositelj organizacije i produkcije ove najveće kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj, okupljenim se novinarima obratio gradonačelnik Ivan vrkić pohvalivši se kako OLJK 2017. donosi čak 41 program na 13 lokacija. Gradonačelnik se posebno pohvalio književnim programom, odnosno promocijom knjige, istinite obiteljske kronike Maroja Mihovilovića o osječkoj književnici i kroničarki Vilmi Vukelić i njezinim potomcima, „Mi djeca Solferina“. Grad Osijek i Osječko ljeto kulture su u prigodi promocije organizirali otkrivanje spomen ploče Vilmi Vukelić na njezinoj kući u Ulici Lorenza Jägera 6. Vrkić je zahvalio i Gradu Zagrebu, koji je i ove godine poklonio Osječkom ljetu kulture središnji kazališni program, predstavu "Ustav Republike Hrvatske", zagrebačkog kazališta Kerempuh.

Tijekom dva tjedna OLJK-a, Osječani i njihovi gosti imat će prilike pogledati 41 visokokvalitetan program iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Iako je težište ovogodišnjeg OLJK-a stavljeno na suvremenost, ima i drugačijih sadržaja o čemu svjedoči i samo svečano otvorenje s Verdijevom operom Nabucco u izvedbi HNK u Osijeku.

Osječko ljeto kulture 2017. nastavlja zastupljenost međunarodnih gostovanja, a posebice je ove godine na Osječkom ljetu kulture Europa i Svijet, Austrija sa St. Polten baletom, Barcelona sa suvremenim plesnim perfomansom Julijane Tomić Fajdetić, prijateljski Pech sa Svjetskim zborom mladih, Indija s plesnom večeri Rajasthani glazbe i večer australske glazbe Dubravka Lapainea.

Programi Osječkog ljeta kulture svake godine doprinose podizanju kulturnog života grada, povećanju njegove međunarodne vidljivosti, poticanju gospodarske i turističke aktivnosti, kao i općem razvoju grada. S vake godine programe pogleda više od 10.000 zadovoljnih gledatelja što je znak uspješnosti ove manifestacije, a nadamo se kako će se ta brojka potvrditi i ove godine.

U Proračunu Grada Osijeka za 2017. planiran je iznos od 500 tisuća kuna, a od sponzora još sto tisuća. I ovogodišnje Osječko ljeto kulture počet će na Crkveni god grada Osijeka, blagdan svetih Petra i Pavla, 29. lipnja i trajati do 12. srpnja 2017., a Grad Osijek građanima daruje 41 program 17. Osječkog ljeta kulture.

PROGRAM OLJK-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.