Hrvatski radio

Radio Osijek

Još se ne zna koliko je mladih odselilo iz Hrvatske

24.11.2015.

14:10

Autor: Davor Lončarić / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tek ćemo u siječnju doznati koliko je mladih građana Hrvatske odselilo i dobilo posao u drugim državama Europske unije. Čekaju se podaci iz Austrije i Irske, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas u Osijeku.

Službeno se s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odjavilo 3.771 osoba u 2014. godini jer je dolila posao u nekoj od zemalja EU, rekla je ravnateljica HZZ Ankica Paun Jarallah. Tijekom prvih deset mjeseci ove godine također je više od 3.800 mladih nezaposlenih ljudi odjavljeno s našeg zavoda jer je tražilo posao u drugim zemljama, dodala je Paun Jarallah.

Ministar Mrsić također je izjavio da je cilj Europske unije do 2020. godine ostvariti stopu zaposlenosti stanovništva od 75 posto, a Hrvatska u tome razdoblju planira ostvariti stopu zaposlenosti od 66 posto, odnosno imati 1,7 do 1,8 milijuna zaposlenih.

Na otvorenju 5. Europskog sajma poslova, na osječkom Ekonomskom fakultetu, kojeg organiziraju Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i EURES Hrvatska, Mrsić je istaknuo kako je sajam dio aktivnosti pružanja informacija o otvorenim radnim mjestima u drugim zemljama EU, ali i prlika poslodavcima iz EU da se predstave našim radnicima, kao i poslove koje nude.
Promicanje slobode kretanja radnika, jedna je od najvćeih tekovina EU, a sloboda tržišta te protoka kapitala i radne, je ono što vodi EU naprijed, kazao je Mrsić izrazivši uvjerenje kako unatoč migrantskoj krizi i dolasku velikog broja migranata u zemlje EU, potražnja za našim radnicima, koji su kvalitetni, neće biti bitno smanjena.
Cilj sajma, koji se organizira po peti put od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, jest pružiti kvalitetne ponude za zapošljavanje tražiteljima posla s područja istočne Hrvatske, a jesenski termin odabran je zbog usmjerenosti događaja sezonskim poslovima u ugostiteljstvu i turizmu. 
Uz kontakt s poslodavcima i EURES savjetnicima iz desetak europskih država, posjetitelji će imati priliku nazočiti prezentacijama o uvjetima rada u pojedinim europskim državama, čime se zainteresiranim kvalificiranim radnicima koji se vraćaju sa sezonskih poslova na hrvatskoj obali nudi mogućnost cjelogodišnje zaposlenosti povezivanjem zaposlenja tijekom ljetne sezone u Hrvatskoj i zimske sezone izvan Hrvatske, te posljedično reduciranje sezonskog porasta nezaposlenosti.
Na Ekonomskom fakultetu danas su predstavljeni rezultati projekta "Mehanizmi prekogranične suradnje u EURES-u, započetog u lipnju, vrijednog 200 tisuća eura, kojeg je iznosom od 180 tisuća eura financirala Europska unija.
Cilj ovoga projekta, kojeg su provodili HZZ i Ministarstvo gospodarstva Mađarske, bio je jačanje prekogranične mobilnosti i slobodnog kretanja radne snage u Europi, potpora HZZ-u u razvoju i provedbi prekograničnih EURES aktivnosti, promoviranje prekogranične mobilnosti i suradnje te informiranje sadašnjih i potencijalnih prekograničnih radnika i poslodavaca u prekograničnim regijama o mogućnostima, načinima i uvjetima prekogranične mobilnosti.
Ministar Mrsić rekao je kako jačanje prekogranične suradnje na području zapošljavanja omogućava da protok radne snage između dvije zemlje bude što jednostavniji, navodeći kao primjer sjeverozapadne hrvatske županije koje bilježe porast otvaranja radnih mjesta, ali i nedostatak radne snage u strukovnim zanimanjima, u tekstilnoj i kožarskoj industriji, pa radnici iz Mađarske dolaze raditi u tvornice na tome području.
Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Joszef Magyar istaknuo je kako je u obje zemlje vidljiv gospodarski napredak, o čemu svjedoči i povećanje vanjskotrgovinske razmjene, u prvih osam mjeseci, za oko 35 posto. Smatra kako to znači ne samo da postoji interes za suradnju, već i radna snaga koja zna proizvesti kvalitetnu robu, koja se može plasirati na druga tržišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.