Hrvatski radio

Radio Osijek

Još se traga za 1816 osoba nestalih u Domovinskom ratu

17.03.2023.

13:46

Autor: HRT Radio Osijek

tribina

tribina

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Na tribini pod nazivom Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri napomenula je da se najveći dio nestanaka veže uz hrvatsko Podunavlje, zatim za Banovinu i nekadašnji logor Bučje.

Najveći problem je, kaže ivona Paltrinieri , kvalitetna i dobra informacija, a najveći dio je u Srbiji. "To je nešto što Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano traže i zahtijevaju. Unatoč tome, nadležne službe u našoj zemlji, MUP i SOA, svakodnevno tragaju za informacijama i ljudima koji nam u toj potrazi mogu pomoći", rekla je. Smatra da su rezultati u posljednjih sedam godina to i pokazali jer su otkrivene masovne grobnice u Boboti i Marincima, pronađeni su posmrtni ostaci dva hrvatska policajca u Kukunjevcu i prije mjesec dana otkrivena masovna grobnice u Šarviz doli. "To nam je trenutačno prioritet, ekshumacija je završila, čekamo rezultate DNA analize kako bi ih mogli predstaviti obiteljima", rekla je Paltrinieri, dodajući da se, paralelno s tim, već godinu dana rade opsežna terenska istraživanja na području Petrovačke dole, još uvijek aktivnog smetlišta, na području grada Vukovara na kojemu se nadaju pronalasku posmrtnih ostataka.

Predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir naglasila je da se s istim i konstantnim problemom - nedostatkom informacija o grobnicama - susreću već 30 godina. "Te informacije se nalaze u arhivima Srbije i to je ono što bi trebalo pomoći nama, ali i njima, uvjetno govoreći njima, jer oni isto tako traže od Hrvatske rješenje pitanja nestalih osoba srpske nacionalnosti. To i je u hrvatskoj nadležnosti s obzirom da je riječ o hrvatskim državljanima, ali dio tih informacija se također nalazi u Srbiji", istaknula je Alvir napominjući da se politička retorika koju vodi Srbija i manipulira pitanjima nestalih nije promijenila kroz sve ove godine. Prema njezinim riječima, ponestaje snage, a često ponestaje i nade kod obitelji nestalih, ali svaki novi pronalazak grobnica, kao što je Bobota gdje su otkriveni ostaci civilnih žrtava iz Tenje, i na području Vukovara, ponovno bude nadu obiteljima da će i oni dočekati taj dan kada će moći pokopati svoje najmilije.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić dodao je da pitanje nestalih ostaje otvoreno jer Republika Srbija, kao i dio osoba koje žive u Hrvatskoj, a koje znaju istinu i znaju gdje se nalaze grobnice u kojima su pokopani hrvatski branitelji i civili, još uvijek šute i ne žele o tome ništa govoriti.Poručio je da i dalje treba vršiti pritisak i inzistirati na tome i u toj nadi i vjeri da će se što prije pronaći svi nestali.

Tribinu je organizirala Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek, u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Ministarstvom hrvatskih branitelja. 


tribina

tribina

tribina

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.