Hrvatski radio

Radio Osijek

Još tri nova vozila Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije

09.11.2022.

17:46

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Još tri nova vozila Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije

Još tri nova vozila Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije danas je župan Damir Dekanić u Vinkovcima uručio ključeve tri nova, milijun i sedamsto tisuća kuna vrijedna vozila hitne pomoći.

"Možda se nedovoljno ističe, ali hitna medicina u našoj županiji je perjanica – onakva je, kakva bi trebala biti”, rekao je župan Dekanić.

"Uvijek je bolje raditi s novim vozilom. Svakako je sigurnije, udobnije i lakše za nas i naše pacijente, vjerujem kako će ovo puno značiti za zbrinjavanje pacijenata. To je bolnica u malom u kojoj se nalazi sva ona standardna potrebna oprema. To će puno značiti za nas i pacijente”, riječi su Tomislava Prše, medicinskog tehničara i vozača u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije.

„Zavod je s radom krenuo 2011. godine. Tada su bile tri ispostave – u Vinkovcima, Vukovaru i Županji, dok ih je danas šest, sa sedam timova. Uvjeti i infrastruktura bili su u nezavidnom stanju, ali sada je sve drugačije”, podsjetio je ravnatelj Zavoda hitne medicine Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić. „Bili smo u neadekvatnim prostorima u Domovima zdravlja. Danas imamo kadar, opremu i vozila, a u posljednje vrijeme stvaramo bolje uvjete, kako za zaposlene, tako i za pacijente. Trenutno imamo dvadeset i četvero liječnika, od potrebnih dvadeset i pet, dva specijalista  hitne medicine, doktora znanosti, a redovno se održavaju edukacije. Također, studenti 6. godine medicine dolaze na terensku nastavu kod nas, a povratne informacije su dobre”, naveo je Matić.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu RH, Maja Grba-Bujević, ističe kako je najvažnija edukacija ljudi, ulaganje u infrastrukturu i opremu te dostupnost timova. „Svaki puta kada dođem u Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije primijetim iskorak. To je posljedica intenzivnog rada koji traje već jedanaest godina. Trideset i pet godina provela sam u Hitnoj pomoći, a kada sam ovdje stigla-nije bilo defibrilatora, ni garaža za vozila, niti odgovarajućih prostora za zaposlene”, istaknula je Grba-Bujević. „Ono što je san drugih županija”, nastavlja, „postigli smo ovdje. Imali smo tri tima, a danas ih je sedam, imali smo tri liječnika – a danas ih je dvadesetak, te dvoje specijalizanata. Imali smo neuvjetne prostore, danas je tu nova zgrada”, zaključila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu RH, koja je zajedno s domaćinima nakon primopredaje vozila i posjetila novu zgradu vukovarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu. 

Nakon obilaska zgrade župan Dekanić naglasio je važnost novog Zavoda: „Zasigurno će mnogima zatrebati. Moramo voditi računa pogotovo što smo sve starija županija, sve starija nacija kako godine odmiču tako i ljudi imaju sve više zdravstvenih problema i hitnih interventnih situacija. Moramo imati uvjete primjerene vremenu u kojemu živimo i ovo su uistinu vrhunski uvjeti na visokoj europskoj razini. Moram pohvaliti i održavanje objekta koji je na vrhunskoj razini i sve povratne informacije vezane za usluge koje pruža hitna u Vukovaru su izuzetno pozitivne”, rekao je Dekanić.

Nova je zgrada Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije ispostave Vukovar završena krajem prošle godine a krajem travnja počela je s radom u novim prostorima. „Građena je na zemljištu koje je darovao grad Vukovar, procijenjena vrijednost je bila oko 750.000,00 kuna. Radovi su započeli 2020. i gradnju je u cijelosti financirala županija. Investicija je vrijedna oko 4,5 milijuna kuna. Uvjeti u kojima su radili prije bili su ispod svake razine. Malo duže su čekali ali njihovo strpljenje se isplatilo i sad su stvarno dobri i kvalitetni uvjeti”, objasnio je ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.