Hrvatski radio

Radio Osijek

Josip Juraj Strossmayer: "Sve za vjeru i za domovinu"

22.11.2016.

13:15

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prigodi obilježavanja 200 godina rođenja i 110 godina smrti Josipa Jurja Strossmayera, Sveučilište u Osijeku i Đakovačko-osječka nadbiskupija predstavili su objavljenu pisanu baštinu najpoznatijeg slavonskog biskupa.

Riječ je o četiri sveska pod nazivom „ Sve za vjeru i za domovinu“. O pisanoj baštini  biskupa Strossmayera govorili su  monsinjor Marin Srakić - o svesku "Učitelj Božjega naroda"; akademnik Dubravko Jelčić  govorio je o svesku " Strossmayer u pravom svijetlu". Četiri sveska pod naslovom Strossmayerova biskupskog gesla "Sve za vjeru i za Domovinu" omogućuju nam da se nakon obilježavanja dvjestote obljetnice rođenja i sto desete obljetnice smrti velikog biskupa Josipa Jurja Strossmayera susretnemo s objavljenom njegovom bogatom pisanom baštinom, koja nam ne prepričava Strossmayera, nego donosi njegove autentične misli, poticaje i poruke. Monsinjor Srakić uveo je u opseg i sadržaj pisane baštine te je govorio o Strossmayeru kao učitelju Božjega naroda. Naglasio je kako se time želi predstaviti biskupa, učitelja, svećenika i pastira koji našem narodu i Crkvi nije ostavio samo baštinu kao što je đakovačka katedrala, zgrada i institucija Akademije znanosti i umjetnosti. Tako je podsjetio kako je sam Strossmayer rekao za svoju pisanu baštinu: "te moje pastirske listove ostavljam stadu svome kao neku baštinu u kojima se u svetoj vjeri i svetom spasu okrijepiti može". Tu baštinu koja je sačuvana na već požutjelim stranicama Glasnika biskupije đakovačko-srijemske malo tko pozna, a miljenje i sud o osobi biskupa Josipa Jurja Strossmayera mogu se objektivno donijeti tek kad se pročitaju njegovi pastirski listovi upućeni "poljubljenim braći svećenicima i milome puku", rekao je nadbiskup Srakić. Također je podsjetio na riječi nadbiskupa Stepinca koji je rekao: Što dalje čitam o Strossmayeru, a onda i njegove govore i propovijedi, to sve više vidim da je bio velik čovjek… Silno je volio Crkvu i jadni naš narod. Nadalje je istaknuo kako su Strossmayerove korizmene i prigodne poslanice, napisani tijekom 55 godina njegove pastirske službe, po sadržaju bogate, odgojno poučne, pokazuju sve bogatstvo njegova srca i uma a dotiču mnoge teme iz crkvenoga i društvenoga života. Također je rekao kako su u to izdanje uvrštene i neke Strossmayerove propovijedi, putopisne sitnice, govori na Prvom vatikanskom koncilu, politički govori na zasjedanju Hrvatskoga sabora. Kroz proteklo razdoblje mnogo se govorilo i pisalo o Strossmayeru, uvijek se ponavljalo i izdizalo jedno te isto.

Podsjetio je kako se neki pozivaju na Matoša, koji je cijenio Strossmayera i kao starčevićanac je rekao da na našem Oltaru ima mjesta za pastira i vođu. "Vođa je bio Starčević a pastir Strossmayer", kaže akademik Dubravko Jelčić koji tvrdi kako Strossmayera treba čitati i kao književnika. Diplomirana teologinja Ankica Landeka govorila je o biskupovoj pisanoj baštini, a  mons. dr. Vladimir Dugalić o Strossmayeru i Osijeku. S govornice se čulo kako bismo trebali biti ponosni na biskupa Strossmayera koji je još za svoga života predvidio promjene u Europi u kojoj je oduvijek vidio Hrvatsku.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.