Hrvatski radio

Radio Osijek

Jozić proglasila prirodnu nepogodu za dijelove županije

01.07.2021.

15:49

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Požeško-slavonska županija

Foto: Požeško-slavonska županija

Foto: - / -

Nakon snažnog nevremena praćenog tučom koje je 25. lipnja 2021. godine pogodilo dijelove Požeško-slavonske županije, županica Antonija Jozić Odlukom je proglasila prirodnu nepogodu, a odluka stupa na snagu danas. Vlada je osigurala 20 milijuna pomoći poljoprivrednicima tog područja.

Rok za prijavu štete je 8 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Šteta se prijavljuje u nadležni grad, općinu, odnosno gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.
Prema odluci, županijsko povjerenstvo za procjenu šteta sve će prijave prikupiti u roku od 50 dana, a u roku od 60 dana o ukupnoj će šteti izvijestiti i državno povjerenstvo za procjenu šteta.
Županica Jozić rekla je u utorak tijekom posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Požegi kako se šteta procjenjuje na nekoliko stotina milijuna kuna.
Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o pomoći poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica nedavnih prirodnih nepogoda na područjima u Požeško-slavonskoj županiji, za što je osigurano 20 milijuna kuna iz Državnog proračuna RH. "Ministarstvo poljoprivrede će predviđena sredstva pomoći za saniranje šteta u poljoprivredi nastalih uslijed tuče, kiša i poplava usmjeriti izravno na račun Požeško-slavonske županije koja će u suradnji s Ministarstvom izraditi program potpora male vrijednosti za nepogodom pogođene poljoprivrednike i utvrditi kriterije za dodjelu sredstava pomoći, uz pomoć savjetnika Ministarstva poljoprivrede na terenu", priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. „Osigurali smo 20 milijuna kuna vrijednu pomoć poljoprivrednicima na području Požeštine te ćemo u suradnji sa županijom izraditi program potpora koji će imati za cilj brzo i efikasno pružiti pomoć svima kojima je pomoć potrebna. Znamo koliko je u ovom trenutku važna brza reakcija s obzirom na razmjer šteta koje su na velikom broju poljoprivrednih gospodarstava stopostotne“, izjavila je tom prilikom ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.