Hrvatski radio

Radio Osijek

Jozo Radoš u Vukovaru: Europarlamentarci žele čišću i učinkovitiju energiju

13.04.2018.

15:39

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za promet i turizam i potpredsjednik Intergrupe za ruralna, planinska i udaljena područja Jozo Radoš u Vukovaru je pod nazivom 'Slučaj vukovarske biorafinerije - europska rafinerija s hrvatskom sudbinom' sazvao okrugli stol u hotelu "Lav".

"Ovim događajem započeo je ciklus od tri okrugla stola pod zajedničkim nazivom 'Biogoriva u Hrvatskoj – zaboravljena budućnost?', a namjera je da u Vukovaru, Vrbovskom i Sisku aktualiziramo temu biogoriva, približimo je zahtjevima lokalne zajednice, objasnimo europsko zakonodavstvo, mogućnosti i zadaće, konzultiramo se sa znanošću, industrijom i poljoprivredom, upoznamo se s naporima ministarstava, a u cilju približavanja Republike Hrvatske najvećem paketu Europske unije pod nazivom „Čista energija za sve Europljane“- istaknuo je, među ostalim, u razgovoru s novinarima zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš.

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici u siječnju ove godine  usvojili su paket mjera i ciljeva za povećanje energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije u EU-u do 2030. godine. Promicanje uporabe energije iz obnovljivih izvora, energetska učinkovitost i upravljanje energetskom unijom dio su paketa Čista energija, koji je Komisija pokrenula u studenom 2016. godine i koji je ključan za dovršenje energetske Unije. Parlament je usvojio tri prijedloga o čistoj energiji (obnovljivi izvori, efikasnost i mehanizmi nadzora) , zastupnici su glasali za obvezujući cilj povećanja energetske učinkovitosti od minimalnih 35 posto i isti postotak udjela obnovljive energije u Uniji do 2030. Europarlamentarci su podržali i utvrđivanje okvirnih nacionalnih ciljeva država članica, pri čemu bi se državama članicama dopuštalo odstupanje od najviše 10 posto pod određenim uvjetima. U sektoru prometa bi do 2030. svaka država članica trebala osigurati da 12 posto korištene energije iz obnovljivih izvora, a udio biogoriva prve generacije ne smije prelaziti sedam posto ukupne potrošnje energije u cestovnom i željezničkom prometu. O temama vukovarskog okruglog stola "Predstavljanje koncepta i iskustva tvornice Biodizel Vukovar" i okviri europske i hrvatske poli‑tike za proizvodnju biogoriva, te "Količine, iskorist‑ivost, status i dostupnost neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju biogoriva" izlagali su predstavnici HGK, Ministarstva poljoprivrede i Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.