Hrvatski radio

Radio Osijek

Jubilarni Božićni koncert Lipe u Tvrđi

26.12.2018.

22:32

Autor: Davor Lončarić

Jubilarni Božićni koncert Lipe u Tvrđi

Jubilarni Božićni koncert Lipe u Tvrđi

Foto: - / -

Prvi Božićni koncert u crkvi sv. Mihaela Lipa je održala 1993. godine, pod ravnanjem tadašnje dirigentice Vesne Svaline i od tada svakog Božića na tim koncertima okupljaju se brojni ljudi dobre volje koji žele proslaviti rođenje Isusovo.

Ove godine proslavljen je i jubilej jer Lipa obilježava punih  25 godina otkada se ovaj Božićni koncert  počeo održavati u crkvi Svetog Mihaela na sam Božić. Posebnost je ovogodišnjeg koncerta i prvi nastup dječjeg zbora HPD Lipe koji je osnovan prije samo desetak tjedana, a dobrim dijelom zbog tog nastupa nije bilo moguće pronaći slobodno mjesto u crkvi, rekao je među ostalim u programu Radio Osijeka tajnik i glasnogovornik Lipe Tomislav Levak. MAli i veliki zbor pod ravnanjem dirigentica Valerije Fischbach i Marijane Matijević izvela su 20 božićnih pjesama na šest jezika iz svih dijelova svijeta. 

I ovaj Božićni koncert dolazi kao „točka na i“ još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti Društva. U njima osobito sjaji posljednjih 25 godina u kojima je osvojeno pregršt nagrada i priznanja. Među njima izdvaja se čak 21 zlatna plaketa, medalja i diploma s međunarodnih i državnih natjecanja. U 2018. godini „Lipa“ je održala čak 40 nastupa u gradu Osijeku, a koncertna gostovanja ostvarila je i u Sisku, Zagrebu i Pečuhu. Ono što je pak obilježilo ovu godinu, sudjelovanje je na prestižnom skupu zborova Laurea Mundi Budapest, održanom u mađarskoj prijestolnici u svibnju 2018. Tom su prigodom lipaši izveli grandiozno djelo Messiah G. F. Handela, nastupivši uz najbolje zborove svijeta, te primili iznimno i vrijedno svjetsko priznanje - titulu Laurea summa cum laude! U drugom dijelu godine, u studenom 2018., lipaši nastupaju na 2. međunarodnom natjecanju zborova Croatia cantat, gdje osvajaju svoje 21. zlatno odličje, kao pobjednici u kategoriji klasične glazbe.

Valja istaknuti da Božićni koncert Lipe ove godine, po jedanaesti put, ponovno ima i humanitarnu namjenu. Ovogodišnji koncert je usmjeren na Dom za odgoj djece i mladeži Osijek. Prikupljeno je 8.320 kuna.

Poslušajte razgovor Ksenije Zelenić i glasnogovornika Lipe Tomislava Levaka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.