Hrvatski radio

Radio Osijek

12:56 / 27.10.2016.

Autor: Radio Osijek/TM

Jubilarno Dječje slavonsko sijelo u Maku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U osječkom vrtiću Mak danas je održano 20. jubilarno Dječje slavonsko sijelo, za koje su se mališani danima pripremali .

U narodnim su nošnjama djeca pjevala i plesala i tako pokazala što su naučili u glazbenim radionicama. Postavljena je i izložba njihovih radova – predmeta izrađenih od prirodnih i tradicijskih materijala.
Ravnateljica ustanove Dječji vrtić Osijek podsjeća kako je o održavanju dječjeg sijela potekla sredinom devedesetih. „Grupa odgojitelja iz Dječjeg vrtića Mak htjela je razviti svijest o vrijednostima ekološkog odgoja i održivog razvoja kod djece i roditelja, ali i šire okoline. Jako ih je zanimala baština i tradicija naših slavonskih krajeva, pa su tako došli na ideju prvog Dječjeg slavonskog sijela. Nadograđivale su se spoznaje o tome kako su se u kojim krajevima održavala sijela, kojom prigodom. Bila su to i spontana okupljanja naroda koji se bavio određenim poslom. Djeca su tako naučila različite pošalice, narodne igre, narodne pjesmice i zajedno s roditeljima razvili su svijest o važnosti baštine i tradicije, posebno slavonske", kaže Takač.
Zanimljivo je da su među roditeljima današnje djece bili i sudionici prvih dječjega sijela, koja ovaj vrtić njeguje već dva desetljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.