Hrvatski radio

Radio Osijek

Julije Njikoš - melograf i publicist

24.10.2019.

20:19

Autor: Davor Lončarić

Julije Njikoš - melograf i publicist

Julije Njikoš - melograf i publicist

Foto: - / -

U osječkom Muzeju Slavonije u sklopu Muzejskog četvrtka predavanjem "Julije Njikoš- melograf i publicist" mr. sc. Vere Erl počeli su 9. Dani Julija Njikoša i obilježavanje 143. obljetnice smrti Paje Kolarića.

Uoči devete obljetnice smrti Julija Njikoša, 28. listopada, velikom Osječaninu, skladatelju, melografu i doajenu hrvatske tamburaške glazbe povjesničarka i knjižničarka Vera Erl predstavila je osječkoj publici niz podataka iz istraživanja građe koju je Njikoš ostavio i koja se danas uglavnom čuva u Muzeju Slavonije. Riječ je o ogromnoj građi, tonskim zapisima, knjigama, skladateljskim radovima, fotografijama i predmetima koje je tijekom nekoliko desetljeća Njikoš prikupljao i objavljivao nakon posjeta brojnim slavonskim, baranjskim i srijemskim selima u kojima se čuva bogata etnološka građa. Dakako da je Julije Njikoš najviše pažnje posvećivao narodnoj glazbi tako da je snimio i u notne zapise pretvorio mnogobrojne narodne pjesme, glazbu samičara, ali i zabilježio kazivanja najstarijih mještana koji su opisivali različite narodne običaje na istoku Hrvatske. Vera Erl posebno je opisala kako je izgledao Njikošev uobičajeni dolazak u njezine Drenovce, što su sve mještani pjevali, kako su se spremali i što su govorili kako bi Njikoš mogao kvalitetno snimiti i zapisati. Tijekom predavanja, koje su pratili brojni zainteresirani građani, Erl je podsjetila kako je Julije Njikoš, osim ogromnog doprinosa u čuvanju etnološke građe, bio i iznimno plodan skladatelj, a među ostalim je bio dugogodišnji glazbeni urednik Radio Osijeka i Radio Zagreba, utemeljitelj Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića, voditelj brojnih tamburaških orkestara te utemeljitelj međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe.

"Odavno smo graničari stari" naziv je koncerta koji će u sklopu manifestacije biti održan u subotu, 27. listopada u 19 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Organizatori su udruga Šokačka grana i Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića, a osim njihovih članova i orkestara nastupit će KUD Branimir iz Bošnjaka i ogranak Seljačke sloge iz Drenovaca. Riječ je o mjestima u županjskoj Posavini koja je Julije Njikoš često obilazio i u svom dugogodišnjem istraživačkom radu zapisao mnoštvo iskaza o narodnim običajima tog kraja te snimao audio zapise izvornih pjesama i notne zapise originalnih narodnih plesova. 

Vera Erl o Juliju Njikošu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.